Vitásková: Zrušit příspěvky neziskovkám. Vyloučit válečnou pomoc Ukrajině. Kdo vydělává na rušení jaderných elektráren?

14.05.2023 21:10 | Rozhovor

Díry ve státním rozpočtu mají platit politici, kteří je způsobili, říká někdejší ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Ta kritizuje představený vládní rozpočtový balíček a žádá hlavně snížení výdajů. Konkrétně v oblasti dotací, peněz pro neziskovky nebo válečnou pomoc Ukrajině. Vitásková též upozorňuje, kdo vydělává v Německu na rušení jaderných elektráren.

Vitásková: Zrušit příspěvky neziskovkám. Vyloučit válečnou pomoc Ukrajině. Kdo vydělává na rušení jaderných elektráren?
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Alena Vitásková

Vláda představila úsporný balíček opatření, která by měla vést k snížení zadluženosti. Jak se na tyto kroky vlády, jež jsou široce kritizovány, díváte?

Každé opatření, která vlády v tomto smyslu dělají, mají více odpůrců než podporovatelů. Vzpomeňme si na různé balíčky, balíky, batohy, za předcházejících vlád. Ať již to bylo například za Václava Klause, Mirka Topolánka a řady dalších premiérů. Vždy, když politici nezvládali svoji roli „být dobrým hospodářem“, přišla na řadu více či méně zdařilá reforma, která přinášela jen „utahování opasků“, ale žádný hmatatelný pozitivní výsledek pro národ.

Nyní je to stejné. Ve státní pokladně chybějí peníze, tak se zvednou daně, přijme se úsporný balíček. Obávám se, že k tomuto rozhodnutí chybí podrobná analýza dopadů, která může být nejen pro občany a firmy, ale především pro stát opětovně fatální.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…