Vítězství ukrajinské Tatarky v Eurovizi: Kyjev slaví, ale v Rusku na ní vyhrabali následující nepěkné věci

18.05.2016 10:35

Po úspěchu ukrajinské zpěvačky Jamaly v pěvecké soutěži Eurovize její život nabral zcela novou podobu. Už několik hodin po převzetí evropské ceny se musela rychle vrátit na Ukrajinu, kde přebrala titul „národní umělkyně“ Ukrajiny. Její úspěchy vyvolávají v lidech různé pocity. Ve své rodné zemi je opěvována, v Rusku je prezentována jako přinejmenším kontroverzní postava.

Vítězství ukrajinské Tatarky v Eurovizi: Kyjev slaví, ale v Rusku na ní vyhrabali následující nepěkné věci
Foto: wikipedia.org
Popisek: Jamala, nebo-li ukrajinská zpěvačka Susana Jamaladinova

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

Již tři dny po úspěchu Jamaly ve Stockholmu zpěvačka spěchala zpět na Ukrajinu, kde přebírala ocenění od prezidenta Petra Porošenka. Ten chválou vůbec nešetřil a pěvkyni objasnil, že její úspěch má veliký význam nejen pro krymské Tatary, ale i pro celý ukrajinský národ. Její píseň prý znovu vrátila otázku Krymu do zorného pole světové veřejnosti.

„Udělala jsi hrozně moc pro to, aby se krymská otázka vrátila zpět na první stránky novin,“ sdělil pěvkyni prezident Porošenko. „Za Ukrajinu se postavil téměř celý svět, a to nejen za nějakou ‚abstraktní Ukrajinu‘, ale za skutečnou Ukrajinu, za Krym a za krymské Tatary,“ dodal prezident.

Samotná zpěvačka Jamala vyjádřila svůj vděk za udělenou cenu. Také ovšem všem svých fanouškům objasnila, že ceny pro ni nejsou hlavní. „Přátelé, taková novinka – nazvání ‚národní umělkyně Ukrajiny‘. Samozřejmě mě to těší, ale nezpívala jsem kvůli cenám, ale kvůli Ukrajině,“ napsala na svůj Facebook.

To, že s sebou úspěch nese mnoho povinností, je očividné a už teď je jasné, že v příštích několika měsících ukrajinská zpěvačka mít příliš volného času nebude. Již nyní se například musí chystat na své vystoupení na Evropském stadionu kultury v Polsku, které proběhne v rámci festivalu od 23. do 26. června. Právě ukrajinská zpěvačka by tam měla být za hlavní hvězdu, o tom informuje server Culture.lb.ua.

Co se týče jejího vztahu k Rusku, tam je vše už trochu komplikovanější. Na několik otázek souvisejících s jejím vztahem k Rusku se jí ptali novináři na tiskové konferenci po skončení soutěže. Jamala se například vyjádřila k možnosti vyloučení Ruska ze soupisu účastníků Eurovize 2017: „Oni (Rusko) musí přijet“, prohlásila.

Vyjádřila se také k návrhu na přijetí ruského občanství, o čemž už dříve hovořil vícepremiér krymské vlády Georgij Muradov, který navrhl, aby se vrátila zpět do „vlasti“ a vystoupila tam. „Občanství už jedno mám, děkuji, ale žádné další nepotřebuji,“ sdělila novinářům.

Ukrajinská zpěvačka již včera sdělila médiím, že její rodiče „nedávají žádné rozhovory propagandistům z Kremlu“. Ti se podle jejích slov v současné době nacházejí v „okupovaném Krymu“, to podle korespondenta ze serveru Liga.net zpěvačka prohlásila na včerejší tiskové konferenci v Kyjevě.

„Sluhové Kremlu“ prý z domu jejích rodičů vytvořili doslova „poutní místo“. „Se svými rodiči jsem v každodenním kontaktu a tak vidím, že jsou momentálně v naprostém obležení,“ prohlásila.

„U našeho domu spí novináři z kanálů Rossija, Moskva 24 a LifeNews. Oni tam na ně čekají, to je opravdu velice nepříjemné. Rodiče již zamknuli dům a odjeli ke svým příbuzným, kde se nyní musí ukrývat,“ objasnila Jamala novinářům situaci.

Úplně jiný názor na ukrajinskou zpěvačku mají v Rusku, konkrétně novináři Komsomolské Pravdy o ní očividně nemají zrovna vysoké mínění. „Po odsouzení letkyně Naděždy Savčenko za spoluúčast na vraždě dvou našich novinářů se svaté místo národní ikony pro boj s Ruskem stalo prázdným. Už ovšem našli ikonu novou – Jamalu,“ píší.

Patriotismus ukrajinské zpěvačky je prý přinejmenším diskutabilní. „Ukázalo se, že ne tak dávno Jamala ještě jezdila za výdělkem do Soči. Sama se tím nechlubí, ale není složité na internetu najít fotografie, kde budoucí hvězda Eurovize nabízí svůj repertoár hostům módní restaurace ‚Rudá liška‘ v Soči.“

Ruští novináři si informaci rozhodli ověřit a zavolali do restaurace, kde byli spojeni s její provozní, Jekaterinou. „Ano, pamatuji si to vystoupení, Jamala u nás byla. Žádný problém s jejím přihlášením nebyl. Byla u nás jako hlavní hvězda programu. A přesto, že u nás byla jen jednou, tak pokud vím, často vystupovala i v moskevských restauracích,“ sdělila novinářům Komsomolské Pravdy Jekaterina.

Samotná zpěvačka se o jejím vztahu k Rusku v jednom ze svých dřívějších rozhovorů vyjádřila následovně: „Národ jednoduše věří v to, co mu říkají v televizi, a to, co nyní máme možnost sledovat, je produkt dělání z lidí ‚zombie‘. Jsou ovšem i tací, kteří jsou natolik moudří, aby měli i jiné, opoziční názory, alespoň v mých kruzích je takových lidí mnoho.“

Její rodiče se údajně již stali občany Ruské federace, čímž „uzákonili“ vlastnictví svého hotelu na Krymu. Zpěvačka prý ovšem v mnoha rozhovorech, které dává ukrajinským médiím, neustále opakuje, že její rodiče žijí na Krymu pod tíhou „okupačního režimu“.

Rodiče zpěvačky mají na Krymu hotel již několik let, a jak zjistili novináři KP, i nadále ve své živnosti pokračují, již podle ruských zákonů. Podle prohlášení jejich sousedů rodiče zpěvačky hned po „sjednocení“ Krymu s Ruskem zaujali jasně protiruskou pozici. Jejich podnikání na Krymu ovšem vzkvétá a to zejména díky „penězům, které jim plynou z hoštění ruských turistů,“ uvádí KP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…