Vláda Zemanovi cestu do Moskvy nejspíš schválí. Takto to podle novin vidí jednotliví ministři

10.04.2015 7:19

Vláda zřejmě nakonec schválí prezidentu Miloši Zemanovi cestu do Moskvy na oslavy sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Ačkoli proti sobě v této otázce stojí ČSSD a lidovci, ministři ANO tento spor podle páteční MF Dnes vyřeší tím, že se přikloní ke schválení cesty, a to i navzdory tomu, že Miloše Zemana za jeho cestu do Ruska kritizuje šéf hnutí Andrej Babiš.

Vláda Zemanovi cestu do Moskvy nejspíš schválí. Takto to podle novin vidí jednotliví ministři
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

„Pokud bychom vykopávali příkopy typu, že nebudeme prezidentovi schvalovat vládní letadlo na jeho zahraniční cesty, tak to určitě koordinaci zahraniční politiky v příštích měsících nepomůže,“ řekl premiér. Vnímá prezidentovu cestu do Kremlu jako problematickou, ale nehodlá „kopat“ příkopy mezi Hradem a vládou a už vůbec nestojí o to, aby přiživoval případnou protiruskou hysterii. Je totiž nezpochybnitelné, že lví podíl na našem osvobození od nacismu měla Rudá armáda. Současně si je ale premiér vědom toho, že koordinace zahraniční politiky mezi vládou a Hradem pořád nefunguje na 100 %.

Vládní KDU-ČSL se nadále nelíbí, že se Zeman možná zúčastní vojenské přehlídky, kde by mával tankům, které zabíjí lidi na Ukrajině, jak tvrdí především pravicová opozice. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se snaží prezidenta přesvědčit, aby se přehlídce vyhnul. Zatím není nic jistého, protože není definitivně rozhodnuto o programu návštěvy. Od lidovců však také zaznívá, že prezident už možná program své návštěvy zná, jen ho nechce poskytnout.

Od ministra financí Andreje Babiše (ANO) si Zeman také vysloužil kritiku, ale dalším členům vlády za hnutí ANO prezidentova cesta do Moskvy tolik nevadí a pravděpodobně ji podpoří. Jde např. o ministra dopravy Dana Ťoka, jenž je toho názoru, že by nebylo dobré prezidentovi cestu komplikovat, jestliže už ji přislíbil. Předseda ANO doufá, že to nepoškodí obraz Česka v očích spojenců. V totéž doufá i Sobotka.

"Předpokládám, že se bude snažit vystupovat tak, aby nepoškodil Českou republiku. Ani prezident nezpochybňuje to, že Česká republika bude i nadále chtít v rámci Evropy postupovat s dalšími státy. Nejsme v pozici země, které by Rusko nabízelo nějakou privilegovanou pozici, například, že by nám chtělo zmírňovat sankce. Jsme vnímáni jako stát, který v rámci Evropy postupuje solidárně s ostatními,“ uvedl dále předseda vlády.

Chytrá horákyně

Členové vlády se proto snaží postupovat jako „chytrá horákyně“. „Při jednání vlády jsme si uvědomovali, že je hrozně těžké najít kompromis. To je buď, anebo. Je těžké někam přijít a přitom nebýt ani oblečený, ani nahý, nepřijít ani pěšky, ani na voze. A hlavně tam být a zároveň nebýt,“ popisoval jeden z ministrů.

Exministr zahraničí Cyril Svoboda k tomu poznamenává, že podle Ústavy za zahraniční politiku odpovídá vláda, odpovídá tedy i za to, jak se bude prezident Zeman chovat v Moskvě – zda se účastní přehlídky, či nikoliv. „Od cesty ani od jejího politického programu nemůže vláda dávat ruce pryč,“ říká Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…