Vláda a odbory spolu zase mluví. Přemýšlí, jak zvednout HDP

16.10.2012 16:54

Tripartita dnes po sedmi měsících obnovila svou řádnou činnost. Zástupci kabinetu, odborů a zaměstnavatelů začali po 15:00 jednat o opatřeních na podporu ekonomického růstu či o čerpání peněz z fondů EU. Diskutovat mají i o situaci v lesnictví a o odškodňování za pracovní úrazy. Odboráři mají k záměrům vlády výhrady. Předčasně opustit zasedání ale tentokrát neplánují.

Vláda a odbory spolu zase mluví. Přemýšlí, jak zvednout HDP
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil v pořadu Interview 24

ČTK to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Premiér Petr Nečas (ODS) na začátku jednání nebyl, dorazil asi čtvrt hodiny po něm. "Návrh prorůstových kroků nemá s protikrizovými opatřeními příliš společného. Vnímáme ho spíš jako jakousi nápravu podnikatelského prostředí. Materiál se tváří, že růstu ekonomiky pomůže, spíš to ale vypadá tak, jakože se něco děje," uvedl Zavadil.

Odborům chybí v návrzích například srovnání podmínek a pravidel zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Žádají mimo jiné také zavedení registračních pokladen. Pokud vláda podle předáka nebude víc dbát na výběr peněz, bude mít problém "pustit korunu" do ekonomiky, aby ji nastartovala. Úsporné škrty výdajů odboráři odmítají. Po prorůstových opatřeních volají také zaměstnavatelé.

Velké výhrady mají odbory i k situaci v lesnictví. Kritizují to, že Česko vyváží vytěžené dřevo a samo ho dál nezpracovává. Předáky i podnikatele zajímá také nynější čerpání peněz z evropských fondů i výhled na příští rozpočtové období.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…