Vláda bude asi proti Rathovu návrhu na hrazení antikoncepce

15.12.2012 11:28

Vláda vydá zřejmě záporná stanoviska k návrhům vazebně stíhaného poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) o hrazení antikoncepce některým ženám a o změnách v příspěvcích na děti. Uvádí to její předběžná stanoviska. Kabinet bude návrhy posuzovat ve středu. Zda je projedná Sněmovna, není jisté, protože podle zákona o jednacím řádu je má Rath na plénu uvést osobně.

Vláda bude asi proti Rathovu návrhu na hrazení antikoncepce
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Rathova novela zákona o veřejném zdravotním pojištění stanoví, že pojišťovny by plně hradily antikoncepci dívkám od 15 do 18 let a ženám, které pobírají dávky v hmotné nouzi. "Cílem této novely je zabránit nechtěnému těhotenství a snížit počet umělých přerušení těhotenství," napsal Rath v důvodové zprávě.

Diskriminační opatření

Kabinet ale v návrhu stanoviska namítá, že pojišťovny mají ze zákona hradit jen služby, které mají zachovat nebo zlepšit zdravotní stav lidí. Antikoncepce se zdravotním stavem nesouvisí.

Novelou zákona o státní sociální podpoře chce Rath podle důvodové zprávy dosáhnout zvýšení porodnosti. Nárok na příspěvek na dítě by měly mít podle novely všechny rodiny, nejvyšší možná částka by se měla vztahovat na rodiny se dvěma, případně se třemi dětmi. Příspěvek by se podle předlohy nevyplácel na čtvrté a další dítě. Kabinet patrně uvede, že opatření by bylo diskriminační.

Rath chce také zrušit úpravu, podle níž se vyplácí porodné jen na první dítě. Jeho maximální výše by se podle novely vztahovala na rodiny se dvěma, případně třemi dětmi. Na každé další dítě by bylo porodné čtvrtinové.

Vláda upozorní, že celkový nárok na státní rozpočet by byl více než 20 miliard korun za rok. "Zvyšování mandatorních výdajů v současné ekonomické situaci považuje vláda za nepřijatelné," uvádí návrh stanoviska.

Ratha policie stíhá pro podezření z přijetí úplatku. Ve vazbě je už déle než půl roku. Vyšetřování se chýlí ke konci, obžaloba by mohla být hotova do několika týdnů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…