Vláda bude jednat o jmenování soudců nebo platech zákonodárců

21.07.2014 6:14

Vláda se dnes na svém zasedání bude zabývat jmenováním nových soudců nebo platy ústavních činitelů. Ty by mohly až do konce roku 2018 zůstat téměř zmrazené. Dále je na programu jednání o růstu evropských dotací na program Ovoce do škol a o několika poslaneckých návrzích zákonů. Zasedání vlády se zúčastní i prezident Miloš Zeman. S ministry by měl hovořit mimo jiné o takzvané ekonomické diplomacii.

Vláda bude jednat o jmenování soudců nebo platech zákonodárců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři se radí před schůzí vlády

 Navržených 15 nových soudců má nahradit soudce, kteří za poslední čtvrtletí odešli z justice. Vedle toho kabinet projedná také nominaci Milana Bořka na předsedu brněnského krajského soudu. Kabinet chtěl původně posoudit i jmenování Jana Veselého předsedou ústeckého krajského soudu. Prezident Zeman však Veselého odmítl s tím, že má nedostatečné pracovní výsledky. S Bořkem i patnáctkou nových soudců Zeman souhlasí.

Novela MPSV pak počítá s tím, že by se zvyšování platů poslanců, senátorů, ministrů, prezidenta, ústavních soudců a členů některých rad nevrátilo do stavu před úspornými škrty pravicové vlády, ale základna pro jejich výpočet by se zvedla jen o 517 korun. V následujících čtyřech letech by tak činila 52.248 korun.

Ovoce do škol

V případě evropských dotací na program Ovoce do škol počítá ministerstvo zemědělství od nadcházejícího školního roku s jejich růstem. V uplynulém roce dotovala EU program v Česku 105 miliony korun. Dalšími zhruba 40 miliony korun přispěl na ovoce, zeleninu a výrobky z nich, které dostávají školáci zdarma, stát. Státní dotace by měly zůstat na srovnatelné úrovni i pro školní rok 2014/2015, příspěvek EU má vzrůst na zatím blíže nespecifikovanou částku.

Patrně se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat předlohu skupiny poslanců ČSSD, která by upravila zdravotní pojištění cizinců ze třetích zemích, tedy kromě obyvatel EU. Návrh zákona je podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání kabinetu v rozporu s unijním právem.

Naopak vláda zřejmě podpoří poslaneckou novelu, která zmírňuje podmínky zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem a s neutrálním stanoviskem by pak měl kabinet projednat poslaneckou předlohu, podle níž by exekutoři mohli zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za studující děti do 26 let. Nyní mohou vykonavatelé pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let. Podle předkladatelů z řad poslanců opoziční KSČM a koaličních ČSSD a hnutí ANO je toto omezení diskriminační.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…