Vláda bude řešit financování zdravotnictví i Důl Paskov

09.04.2014 6:05

Vláda se dnes bude opět zabývat návrhem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zvýšení odvodů za státní pojištěnce. Kabinet bude jednat i o prodloužení těžby na ztrátovém Dole Paskov. Po jednání vlády ministr financí Andrej Babiš (ANO) představí ostatním ministrům návrh rozpočtu na příští rok.

Vláda bude řešit financování zdravotnictví i Důl Paskov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Kvůli způsobu řešení situace ve zdravotnictví se ANO a ČSSD přou. Vyšší odvody, na kterých se vláda už dohodla před dvěma týdny, mají kompenzovat výpadek příjmů po zrušení stokorunových poplatků za pobyt v nemocnici. ANO souhlasí s kompenzací pro letošní rok, výpadek ale nechce takto řešit dlouhodobě.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) má na programu jednání také debatu o prodloužení těžby v Dole Paskov. Původní návrh ČSSD počítal s tím, že stát vydá zhruba 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole. Ministr Babiš se ale v pondělí s firmou NWR, která OKD vlastní, dohodl na tom, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne o půl miliardy méně, a to na sociální programy horníků. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je třeba dohodu dopracovat.

Babiš představí první návrh rozpočtu

Ministři by dnes měli jednat rovněž o vyšší valorizaci penzí, kterou navrhuje ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Důchodcům by se mohlo přidat v průměru asi 205 korun. Babiš v pondělí řekl, že valorizaci už zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok.

Vláda se bude zabývat například i návrhem na rozšíření chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj a odkladem spuštění centrálního registru zbraní.

Po jednání vlády ministr Babiš představí svým kolegům návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Na letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 112 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…