Vláda bude řešit, jak více podpořit libyjskou pobřežní stráž

23.06.2017 20:15

Česká vláda se bude v příštích dnech zabývat tím, jak konkrétně navýšit českou podporu libyjské pobřežní stráže. Novinářům to dnes v Bruselu řekl premiér Bohuslav Sobotka po skončení dvoudenního summitu EU. Vrcholná unijní schůzka měla v programu i problematiku migrace.

Vláda bude řešit, jak více podpořit libyjskou pobřežní stráž
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

„Tyhle finanční prostředky půjdou na ochranu vnější hranice,“ zdůraznil předseda vlády s tím, že podobná pomoc plyne z české koncepce boje proti nelegální migraci, jíž je právě posilování ochrany vnější hranice EU významnou součástí.

O tom, jak přesně pomoc navýšit, hodlá Sobotka v příštích dnech jednat s příslušnými ministry, poté by o věci měla vláda rozhodnout. Vyšší finanční a personální pomoc zemí, které samy přímo migračnímu tlaku nečelí, jejich postiženějším partnerům je dlouhodobý český přístup.

Účastníci summitu dnes připomněli, že především v centrálním Středomoří je situace stále kritická. Převážně ekonomičtí migranti, ovšem už nejen z Afriky, ale i dalších zemí, se tudy snaží dostat hlavně do Itálie a letošní čísla jsou zatím vyšší než loni. „EU a členské státy musejí obnovit kontrolu, aby se vyhnuly zhoršené humanitární krizi,“ stojí v závěrech unijní schůzky.

Debata na summitu ale opět ukázala, že EU neumí nalézt shodu na jednom z klíčových bodů už více než rok starého návrhu reformy evropského azylového systému. ČR a další země ze středu a východu Evropy odmítají, aby součástí reformy byl v případě krize použitelný trvalý mechanismus přerozdělování žadatelů o azyl. Věc nyní bude muset posunout nové unijní předsednictví, kterého se za několik dní ujmou Estonci. Podle Sobotky by řešením bylo oddělit část návrhu týkajícího se kvót od ostatních částí reformy, kolem nichž se země nesváří.

„Jediná cesta, jak se posunout během estonského předsednictví, je oddělit kvóty, které jsou pro Čechy i celou V4 nepřijatelné,“ dodal Sobotka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…