Vláda bude rozhodovat o růstu rozpočtu školství v dalších letech

23.04.2017 6:10

Vláda v pondělí projedná návrh ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) na zvýšení rozpočtu na školy a sport o celkem 62 miliard korun v příštích třech letech.

Vláda bude rozhodovat o růstu rozpočtu školství v dalších letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

Pokud vláda návrh schválí, bude v roce 2018 rozpočet školství zhruba 178 miliard korun. V dalších dvou letech 200 miliard a 210 miliard korun, uvedla ministryně na svém blogu. Letos ministerstvo hospodaří se 148 miliardami korun.

Ministryně doufá, že o nutnosti navýšení rozpočtu přesvědčí hnutí ANO a jeho předsedu, ministra financí Andreje Babiše. Vláda o návrhu jednala už tento týden, ale nerozhodla o něm. „Hnutí ANO žádá čas na rozmyšlenou. Věřím, že je přesvědčím," uvedla Valachová na twitteru.

Rozpočet regionálního školství by se podle Valachové měl v roce 2018 zvýšit o skoro 22 miliard na 123 miliard korun. Z toho 9,5 miliardy korun by šlona zvýšení tarifu učitelských platů o deset procent. Další růst tarifů chce ministryně schválit do výdajových rámců státního rozpočtu na další roky. V roce 2020 by podle ní měly platy učitelů činit 130 procent průměrné mzdy v Česku, která byla ve 4. čtvrtletí loňského roku 29.320 Kč. Navýšení chce i pro nepedagogické pracovníky. Růst platů požadují dlouhodobě školské odbory.

Ministerstvo školství chce peníze navíc i na změnu financování škol a nový kariérní řád. V září 2018 vstoupí v platnost novela, podle které bude stát nově platit školy podle počtu odučených hodin, ne podle počtu žáků. Zavedení kariérního řádu učitelů schválila v dubnu Sněmovna a nyní ji bude projednávat Senát. Pedagogové by měli být zařazeni do tří stupňů od začínajících po vynikající.

Větší rozpočet by měl umožnit zvýšení kapacit školních družin, aby v roce 2020 stačily pro všechny žáky na prvním stupni základních škol. V současnosti do nich může chodit asi 60 procent žáků. A vzrůst by měla i kapacita mateřských škol, aby v nich od roku 2020 byla garantována místa i pro dvouleté děti.

Rozpočet vysokých škol by podle návrhu měl v roce 2018 vzrůst z nynějších 21 miliard na 27 miliard korun. Na platy vysokoškolských učitelů by mělo jít o 4,5 miliardy korun víc. Další miliardu chce ministerstvo na růst stipendií doktorandů ze 7500 korun na 15.000 korun měsíčně.

Růst rozpočtu by se měl týkat i sportu, a to o 1,85 miliardy korun. Cílem je v roce 2020 dosáhnout deseti miliard korun pro sport. Letos na něj bylo vyhrazeno šest miliard korun, o rok dříve 3,7 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…