Vláda by neměla podle rady překročit plánované schodky rozpočtu

06.03.2019 10:38

Vláda by neměla snižovat daňovou zátěž a zvyšovat výdaje takovým způsobem, aby ohrozila dodržení plánovaných schodků státního rozpočtu v letech 2020 a 2021. Ty jsou stejně jako pro letošek naplánované na 40 miliard korun. Taková výše deficitu totiž představuje minimální požadavek pro střednědobou udržitelnost dobrého stavu veřejných financí. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávě o stavu veřejných financí, kterou dnes zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR).

Vláda by neměla podle rady překročit plánované schodky rozpočtu
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Z hlediska střednědobé stability veřejných rozpočtů se jeví jako nutné snížení tempa růstu některých výdajových položek (proti plánům z minulého roku) a omezení rozsahu nově zvažovaných opatření zejména v oblasti běžných výdajů, aby tak byla dodržena plánovaná salda státního rozpočtu v letech 2020 a 2021,“ uvádí dále zpráva rady. Jako řešení navrhuje audit jednotlivých činností veřejného sektoru a jejich snížení v těch případech, kde se jejich efekt ukáže jako nedostatečný.

Zároveň ale rada upozornila, že by vláda neměla za současné ekonomické situace zavádět výrazná rozpočtová omezení. „Rozpočtová politika by tak měla v letech 2020 a 2021 působit neutrálně,“ uvedla rada.

Navíc snižování tempa růstu by se podle ní nemělo dotknout výdajů, které podpoří růst ekonomiky. Jde například o investice. „Na druhou stranu NRR upozorňuje, že růst investičních výdajů by měl být pozvolný, neboť situace ve stavebnictví v současné době vzhledem k napjaté situaci na trhu práce významnější nárůst objemu produkce neumožňuje,“ uvádí zpráva.

V souvislosti s investicemi rada dále upozornila, že by měly být více aktivní i obce a kraje. Jejich investiční aktivita je totiž pod dlouhodobým průměrem, i když jim narůstá objem peněz na jejich účtech. „Nízká investiční aktivita tedy pravděpodobně není důsledkem nedostatku finančních prostředků, ale je spíše způsobena jinými faktory, jako například administrativními překážkami při realizaci jednotlivých projektů,“ uvedla rada.

Ta také upozornila, že letošní růst ekonomiky bude pomalejší, než se čekalo v době schvalování rozpočtu na letošní rok. „Z hlediska dopadů na veřejné rozpočty dojde proti původním předpokladům pravděpodobně ke zpomalení tempa růstu daňových příjmů. Veřejné rozpočty nicméně budou i nadále těžit z vysokého tempa růstu mezd. V důsledku toho dál poroste podíl daňových a pojistných příjmů na HDP,“ uvádí zpráva.

O vzniku Národní rozpočtové rady rozhodl předloni schválený zákon o rozpočtové odpovědnosti. V čele rady stanula bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Předsedu volí Poslanecká sněmovna na návrh vlády, další dva členy volí rovněž Poslanecká sněmovna, po jednom na návrh Senátu a České národní banky. Úkolem rady je nezávisle hodnotit rozpočtovou politiku, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…