Vláda byla celkem úspěšná. Jako jedné z mála se jí podaří dovládnout do konce, zaznělo v ČT

18.06.2017 14:14

O dluzích vůči voličům hovořili v Otázkách Václava Moravce poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek, poslanec ČSSD Jan Birke, poslankyně Radka Maxová (ANO) a poslanec Pavel Kováčik (KSČM).

Vláda byla celkem úspěšná. Jako jedné z mála se jí podaří dovládnout do konce, zaznělo v ČT
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

„Je to dluh vůči obchodu s chudobou. Je to určitý dluh na urychlení stavebního řízení. Také jsme mysleli, že urychlíme změnu daňového systému,“ zmínila Maxová s poukázáním na neshody v koalici. „Dohoda na vládě byla, že se zákony pustí do parlamentu a poslanci se nyní domluví, zda se upraví, nebo to bude priorita pro nadcházející vládu,“ dodala Maxová.

„Vláda byla celkem úspěšná. Je to jedna z mála vlád, které se povede dovládnout do konce. Z toho, co jsme se zavázali plnit, máme splněno zhruba 80 %. Nedaří se nám plnit některé body, i kvůli obstrukcím opozice. Letošním podzimem ale nekončíme,“ zmínil sociální oblast a liniové stavby Bartošek. Nesouhlasil pak s navýšením mzdy o 1500 korun, neboť toto je podle něj mimo realitu. „My bychom šli zvyšováním odečitatelné položky na dítě,“ sdělil Bartošek, jenž by minimální mzdu zvýšil nyní maximálně o 800 korun. Důležité pro něj je, aby minimální mzda byla na 40 % průměrné mzdy.

Některé zákony by však například Kováčika mrzely, kdyby nebyly po úpravách přijaty. Hovořil například o zákoníku práce a o sociálním bydlení. Podle svých slov by byl také rád, kdyby se hovořilo i o nějakých návrzích, které přináší opozice, například o exekucích. „Domnívám se, že kvůli koaličním střetům to však projednáno nebude,“ domnívá se Kováčik.

Tomu však oponoval poslanec Birke, jenž zdůraznil i úspěšnost současné vlády. „Devadesát procent koaliční smlouvy bylo naplněno,“ sdělil Birke. Bartošek pak poukázal na to, že koalice spolupracuje, ale záleží rovněž na tom, nakolik bude opozice obstruovat. 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Hovořilo se pak i o předvolebních tématech, kdy například podle Maxové jsou důležité sociální téma a daně. Lidovci pak budou cílit na rodinu a vzdělanost. „Velká poptávka je po stabilitě,“ řekl Bartošek v souvislosti s daněmi. „Chceme se soustředit také na dostupné bydlení,“ dodal. 

V závěru pak byl ukázán průzkum, v němž bylo hnutí ANO profilováno jako levicové, jež přetahuje voliče komunistům a sociálním demokratům. „Jsme široce rozkročenou stranou levo-pravo-střed,“ podotkla Maxová s tím, že je výsledky průzkumu ohledně stabilní voličské základny potěšena. Kováčik však proti levicovosti hnutí protestoval.

Bartošek pak hájil dvojkoalici STAN a KDU-ČSL, kterou vnímá jako spojení zkušenosti a mládí. „My jsme se rozhodli a jdeme tímto směrem,“ vylučoval Bartošek únikovou cestu z této koalice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…