Vláda chce obce vyhladovět! Opozice se bouří

26.05.2020 17:21

Opozice se staví proti vládnímu návrhu, aby kompenzační bonus podnikatelům (OSVČ) ze třetiny vyplácely obce a kraje. Podle ní chce vláda obce „vyhladovět, ovládnout a pak dotovat“. Opozice proto chce podpořit senátní změnu, v níž se navrhuje, aby stát hradil sto procent kompenzací pro živnostníky a další OSVČ.

Vláda chce obce vyhladovět! Opozice se bouří
Foto: Facebookový profil TOP 09
Popisek: Předsedové opozičních politických stran TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a lidovců

„Pomoc živnostníkům je potřebná a nutná, ovšem ten způsob, jak vytahuje vláda peníze z rozpočtů samospráv, je nepřijatelný. Zdá se, že cílem je vyhladovět obce a města, pak je ovládnout a pak je dotovat,” prohlásila poslankyně STAN Věra Kovářová podle serveru Novinky.cz.

Kompenzační bonus pro OSVČ má podle vládního návrhu ze 66 procent hradit stát, 24 procenty jednotlivé obce a devíti procenty kraje. To vše v rámci snížené daně ze závislé činnosti nebo daně ze mzdy, která se obcím a krajům vyplácí.

Nejhlasitějšími kritiky vládního návrhu jsou Starostové (STAN), kteří dnešní den označili za černý den pro obce, města a kraje i pro občany. „Stát si bere podnikatele za rukojmí a vydírá města a obce i kraje. Ačkoliv kompenzační bonus podporujeme, tak je nepřijatelné, aby za to platily, ačkoliv neměly sebemenší šanci to ovlivnit,“ podpořil hnutí STAN místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Opozice se chystá podpořit lidovecký senátní pozměňovací návrh, podle kterého by šly peníze jen ze státní kasy. „Když stát rozdává, měl by rozdávat ze svého, ne z obecního a z krajského. Když jim seberete peníze, nebude na veřejné zakázky a lidé přestanou pracovat,“ připomněl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Opačný názor má ale ministryně financí Alena Schillerová, podle níž by přijetí pozměňovacího návrhu zcela zastavilo vyplácení bonusů. „Senátní návrh je napsán tak, že je de facto neproveditelný. V podstatě by celou tu pomoc, která se ukázala jako nejúčinnější a nejrychlejší, zastavil,“ uvedla.

Podobně to vnímá i vládní ČSSD. „Nemůžeme dopustit, aby bylo vyplácení zastaveno a my jsme tak podnikatele hodili přes palubu,“ dodal předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Podle něj stát bude obcím a krajům náklady později kompenzovat. O návrhu se bude jednat na úterní schůzi Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…