Vláda dnes bude řešit pochybnosti o Babišově střetu zájmu

03.12.2018 7:04

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD se dnes bude zabývat právním rozborem údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše v souvislosti s čerpáním evropských dotací koncernem jeho dřívějších firem Agrofertem. Na pochybnosti právníků Evropské komise okolo oprávněnosti čerpání dotací ve výši přesahující dvě miliardy korun o víkendu upozornily evropské listy. Babiš střet zájmů odmítá, už dříve ale požádala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová o rozbor situace ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (oba za ANO). Dnes tuto analýzu ministři vyslechnou.

Vláda dnes bude řešit pochybnosti o Babišově střetu zájmu
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

V interním materiálu právní služby Evropské komise, který má ČTK k dispozici, se píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos. Šéf Pirátů, kteří s EK o problému komunikují, Ivan Bartoš dnes vyzve české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

V rámci obvyklé agendy vláda probere návrh na rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu o kontrolu hospodaření se všemi veřejnými prostředky, tedy i hospodaření územních samosprávných celků a o kontrolu hospodaření s majetkem právnických osob s majetkovou účastí státu.

Kabinet také posoudí šest poslaneckých iniciativ. Zejména kvůli dopadům na menší a střední podnikatele zřejmě odmítne návrh poslanců KSČM na prodloužení základní výměry dovolené pro zaměstnance z nejméně čtyř na pět týdnů. Neutrálně se asi vláda postaví k návrhu poslanců ANO na posílení postavení finančního arbitra při navazujících soudních sporech a k předloze poslanců ČSSD, podle nichž by měla být pomluva vyškrtnuta z trestního zákoníku.

Nesouhlasit bude patrně vláda ve Sněmovně s předlohami opozičních Pirátů. Ti by chtěli v rejstříku firem zpřístupnit informace o jejich skutečných vlastnících, vláda pravděpodobně odmítne. Proti se podle předkládací zprávy na vládním webu postavila všechna ministerstva, která se předlohou zabývala, i Úřad pro ochranu osobních údajů. Ani druhý návrh Pirátů, podle něhož by úřady musely při poskytování dotací zjišťovat skutečné vlastníky žádajících firem, vláda zřejmě nepodpoří. Nesouhlasit navrhují vládní legislativci i s návrhem úpravy stavebního zákona, která by zjednodušila povolování výstavby malých vodních nádrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…