Vláda dostala od lidí tři mínus. Můžou za to předchůdci, hájil se v ČT Sobotka

04.05.2014 13:55

Kabinet Bohuslava Sobotky vládne už 100 dní. Podle průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi lidé hodnotí jeho činnost známkou tři mínus. „Obraz vlády silně ovlivňují kostlivci ve skříni z dob minulých vlád,“ hájil se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Vláda dostala od lidí tři mínus. Můžou za to předchůdci, hájil se v ČT Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Průzkum ukazuje, že nejkritičtější jsou lidé k nakládání s veřejnými prostředky, naopak nejlépe byl hodnocen příklon k proevropské politice. Spokojeno bylo podle průzkumu s dosavadním postupem plnění slibů vládních stran 42 procent dotázaných, polovina respondentů byla nespokojena. Kritičtí byli zejména voliči nevládních stran.

Sobotka se hájil tím, že obraz jeho kabinetu poškodily důsledky kroků předchozích vlád, například pokuta kvůli údajně předraženému zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví Evropské unie firmou Promopro. „To když lidé slyší, nemají z toho dobrý pocit. Musíme zastavit ten chaos po našich předchůdcích,“ nechal se slyšet.

Vládnutí mu dle jeho slov komplikuje i krize na Ukrajině, kterou označil jako největší bezpečnostní ohrožení od vstupu České republiky do Evropské unie. Protože odmítl vytvoření funkce ministra pro evropské záležitosti, rozdělil si tyto povinnosti spolu s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), ale je prý za to rád. Během uplynulých třech měsíců totiž došlo podle jeho názoru k zásadnímu vylepšení obrazu České republiky v rámci evropských zemí.

Ministři zatím poslouchají

Je přesvědčený, že tomu napomohl také Zaorálek svým prohlášením o tom, že Česká republika nepodporuje samostatnost Tibetu. A to i přesto, že se posléze proti němu zvedla vlna nevole nejen z řad opozice, ale i veřejnosti. Sobotka ale zdůraznil, že podobný postoj zaujala i Francie a že je nutné myslet na rozvoj obchodních vztahů, které napomůžou i tvorbě pracovních míst u nás. Navíc prý ani sám Dalajlama v současné době o osamostatnění Tibetu nijak neusiluje.

Zatím premiér nemá problémy s žádným členem jeho vlády a zatím, jak prozradil, každý z ministrů pečlivě plní jeho úkoly. Nicméně se prý blíží termíny pro jednotlivé legislativní úkoly a on prý bude velmi důrazně trvat na tom, aby byly dodržovány. „Komu se to nepodaří, bude z mé strany kritizován. Pokud nastane větší problém, budeme ho řešit na koaliční úrovni,“ nastínil Sobotka možné scénáře.

Prezident Miloš Zeman na konci března vytkl vládě, že v jejím programovém prohlášení není ani zmínka o zákonu o majetkových přiznáních. Sobotka se však proti tomuto tvrzení ohradil. „Je součástí novely zákona o daních z příjmu. Já myslím, že si s panem prezidentem v této oblasti velmi rozumíme,“ prohlásil s tím, že nepochybuje o tom, že se jim podaří takový princip v české legislativě ukotvit. „Jen je potřeba, aby ministr financí překonal svůj odpor a přišel s konkrétním návrhem,“ rýpl si do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Musíme napravit chyby minulých vlád

Rozpočet pro rok 2015 prozatím počítá se schodkem zhruba 100 miliard korun, což Sobotka odůvodňuje tím, že je potřeba vynaložit finanční prostředky na napravení chyb a nespravedlností  minulých vlád, ať už se jedná o zvýšení platů policistů, hasičů, učitelů, výstavbu nových infrastruktur, mateřských škol či stabilizaci zdravotnictví.

Přestože se zvyšováním platů Babiš původně nesouhlasil, jak uvedl Sobotka, postupně své názory mění. „Nejprve Ministerstvo financí přicházelo s nápady, které byly jak od Kalouska ze šuplíku, jen zbavené prachu. Teď už konečně podává návrhy, které odpovídají programovému prohlášení,“ podotkl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…