Vláda je proti navýšení trestů za napadení učitelů a vychovatelů

04.07.2012 15:10

láda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří novelu trestního zákoníku, kterou chce opoziční ČSSD zavést vyšší ochranu učitelů a vychovatelů. Pachatelům by podle návrhu v případě spáchaní některých trestných činů vůči pedagogickým pracovníkům při vyučování hrozila vyšší trestní sazba. "Novela by byla v rozporu se základními principy trestního práva," řekl po jednání vlády novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj je třeba hledat opatření v prevenci a sociální práci na školách se žáky.

Vláda je proti navýšení trestů za napadení učitelů a vychovatelů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Vyšší ochranu by měli pedagogové podle předlohy, o které bez ohledu na názor vlády rozhodne parlament, u pěti trestných činů. Jde o vraždu, těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví, vydírání a nebezpečné vyhrožování. "Pedagogičtí pracovníci, zejména učitelé a vychovatelé na základních a středních školách, se v poslední době stávají stále častěji cílem fyzických útoků nebo hrozeb násilím ze strany žáků těchto škol," zdůvodňují předlohu její předkladatelé.

Vláda ale poukazuje na to, že tvrzení autorů není podloženo rozborem. Řešení těchto případů by se podle ní nemělo řešit v trestněprávní rovině, ale prevencí a sociální prací ve školách. Premiér také připomenul to, že na trestný čin spáchaný na učiteli při vyučování je už nyní možné vztáhnout ustanovení o obecně přitěžující okolnosti.

Pokud by byla novela schválena, kabinet se navíc obává toho, že o vyšší ochranu v trestním zákoníku by mohli žádat například pracovníci v sociálních službách, poštovní doručovatelé nebo železničáři a zaměstnanci dopravních podniků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…