Vláda kývla na návrh Bárty i na rozšíření Temelína

09.02.2011 22:10

Ministři odhlasovali kroky státu nutné k dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Pro rozšíření elektrárny bude muset stát investovat do přenosové soustavy, posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol. Kabinet odsouhlasil mimo jiné i návrh ministra dopravy na přesun zaměstnanců Českých drah.

Vláda kývla na návrh Bárty i na rozšíření Temelína

Harmonogram příprav státu k rozšíření elektrárny Temelín se má týkat roků 2011 a 2012. Stát předpokládá, že vítěz tendru na dostavbu Temelína bude vybrán v roce 2013.

Posílení elektrické sítě

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky vláda musí například připravit infrastrukturu pro převedení výkonu rozšířené jaderné elektrárny do sítě. S tím souvisí miliardové investice státního správce přenosové soustavy ČEPS do přenosové sítě. 

"Je nutné také posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost," řekl Bartuška. Vláda podle něj také musí soustředit pozornost na to, aby české vysoké školy produkovaly kvalifikované odborníky, kteří v budoucnu budou schopni jadernou elektrárnu provozovat.  

Ano řekli ministři i návrhu ministra dopravy Víta Bárty na přesunutí 9500 zaměstnanců Českých drah do společnosti Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Vypořádání s železnicí

S postupem ale nesouhlasí odborové organizace na železnici. 

Podle ministerstva dopravy je cílem změn posílení rovného konkurenčního prostředí na železnici. Rozhodnutí se týká například výpravčích, signalistů, hláskařů, hradlářů nebo závorářů, naopak pokladní zřejmě zůstanou pod křídly Českých drah. Tzv. mrtvá dopravní cesta, tedy samotné koleje a údržba, přešla pod SŽDC v létě 2008.

"Přesun zaměstnanců bude dokončen k 1. červenci letošního roku," řekl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský s tím, že je to pouze první krok k celkovému vypořádání drah a správy železniční cesty. 

Změny v lisabonské smlouvě

Nečasův kabinet také posvětil postup změn v lisabonské smlouvě, které upravují krizové mechanismy v zemích, jež zavedly euro.

"(Vláda) před jednáním Evropské rady požádá o tzv. vázaný mandát, tedy schválení svého postupu. Poté, pokud bude tato změna Lisabonské smlouvy schválena, proběhne ratifikační proces, spočívající v tom, že tato změna Lisabonské smlouvy musí být schválena ústavní většinou v obou komorách parlamentu a poté ratifikována prezidentem," řekl Nečas. 

Změny se týkají dodatku lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí, který má umožnit vznik trvalého záchranného mechanismu pro státy v hospodářských potížích. Na likvidaci dluhů bankrotujících členských států by se tak měli podílet i soukromí investoři, především banky. 

Dále čtěte:

Kníže: Temelín poběží. Nemáme ani Dunaj, ani Alpy

Bárta přešíbuje tísíce železničářů. Z ČD jinam

Lékaři mají naději: Nečas i Heger chce s nimi jednat dál

Kníže s Nečasem půjdou na Hrad jednat o Lisabonu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…