Vláda má programové prohlášení. Rozpočet vyrovná v roce 2016

03.08.2010 17:03

Programové prohlášení, které bude vláda schvalovat zítra a o týden později bude ve Sněmovně součástí hlasování o důvěře, obsahuje pět priorit, informují lidovky.cz.

Vláda má programové prohlášení. Rozpočet vyrovná v roce 2016

Podle plánu jede koaliční kabinet Petra Nečase, a tak už má zpracované své programové prohlášení. Vešlo se na čtyřicet stran a zítra se ho chystá vláda schválit, informují lidovky.cz. Příští týden si pak půjde s tímto dokumentem říci do Sněmovny o důvěru, což by nemělo být problémem vzhledem k pohodlné trojkoaliční většině 118 hlasů.

„Toto programové prohlášení obsahuje vizi a úkoly vlády, která si je vědoma své odpovědnosti provést hluboké strukturální reformy veřejných systémů, provést úspěšně zemi přes turbulence globální ekonomiky, jejířž jsme nedílnou součástí, zachovat a posilovat demokratické hodnoty českého státu a chránit svobody a individuální práva našich občanů," píše se v preambuli.

Pět priorit: rozpočet, důchody, zdravotnictví, vzdělávání a boj s korupcí

V programovém prohlášení vyjadřuje vláda přesvědčení, že nástroje, které ke splnění těchto cílů hodlá použít a s nimiž občany seznámí, jsou přiměřené a správné a povedou k dalšímu rozvoji země. Před podrobným rozebíráním programových závazků v jednotlivých oblastech si koaliční kabinet stanovil pět priorit, z nichž tou první je reformovat veřejné finance a do roku 2016 dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů.

Za svou další prioritu pokládá vládá reformu důchodového systému, aby byl dlouhodobě udržitelný a schopen reagovat na měnící se demografickou strukturu české společnosti. Dále hodlá přijmout reformní opatření, která povedou k modernizaci a vyšší efektivnosti zdravotnického systému. Čtvrtou prioritou je reforma systému terciárního vzdělávání a pátou přijetí takových opatření, která pomohou k vyšší míře transparentnosti v oblasti veřejných zakázek a opatření snižující prostor pro korupci ve veřejném sektoru.

Čtěte také:

Programové prohlášení chce Nečas do 4. srpna 

Kalousek: „Chytré reformy" nestihnu hned

Desátý den v srpnu dostaneme důvěru, věří Nečas 

Foto: Zbyněk Pecák


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…