Vláda mění zahraniční politiku. Zaměřuje se na Východ, píše deník

06.10.2013 19:03

Vláda Jiřího Rusnoka se odklání od kritiky Východu a prosazování lidských práv, jde spíše po zlepšení ekonomických vztahů, píše deník MF Dnes. Podle něj se tímto směrem bude zřejmě ubírat i příští vláda, pokud bude v čele ČSSD.

Vláda mění zahraniční politiku. Zaměřuje se na Východ, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Rusnok s ministrem vnitra Pecinou

Stínový ministr financí Jan Mládek se totiž zasazuje o uvolnění vízového styku s Ruskem a Čínou. Právě vízová politika je to, co se podle redaktorky Michaely Svobodové mění už nyní v době úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

„V souhrnu to znamená odklon od diplomacie vedené v minulé vládě Karlem Schwarzenbergem, který ve vztahu k Rusku i Číně vždy poukazoval na totalitní praktiky porušování lidských práv. Levicoví politici však o těchto tématech ‚cudně‘ mlčí. Prezident Miloš Zeman navíc dlouhodobě apeluje na to, aby se náš trh více otevíral ruským investicím,“ píše deník.

Odkazuje se však na slova bývalého velvyslance v Rusku Luboše Dobrovského, ten v posilování těchto vztahů vidí i nebezpečí. "V Rusku jsou všechny velké podniky pod přímým dohledem Kremlu, musíme počítat s tím, že tyto investice mohou být využity k oslabení naší, minimálně ekonomické, svobody," uvedl.

Shoda současné vlády a případně i ČSSD není však stejná napříč politickým spektrem. "Doufám, že udrží i lidskoprávní linii," říká například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Vidím, že tato vláda na lidská práva rezignuje, a toho se obávám," tvrdí šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…