Vláda možná ve středu rozhodne, že zákon o lobbingu nevznikne

15.01.2013 16:56

Vláda se po roce práce na přípravě normy regulující v ČR lobbing může ve středu shodnout, že žádný takový zákon není potřeba. Novinářům to dnes řekla vicepremiérka a šéfka vládního protikorupčního výboru Karolína Peake (LIDEM). V materiálu o přípravě zákona, který kabinetu tento týden předloží, nyní navrhuje, aby zákon nevznikl a místo něj bylo přijato pět opatření, která by měla zajistit stejné věci jako opuštěná myšlenka zákona.

Vláda možná ve středu rozhodne, že zákon o lobbingu nevznikne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

"Nikdy jsme se nesetkali s tím, že by byl takový základní problém vydefinovat to, co má být zákonem o lobbingu dosaženo," poznamenala dnes na tiskové konferenci k nové vládní protikorupční strategii Eva Kyzourová, ředitelka sekce pro boj s korupcí úřadu vlády a náměstkyně vicepremiérky. Dodala, že z jednotlivých vládních úřadů se při přípravě zákona sešlo 199 zásadních připomínek.

Legislativní stopa

Řada úřadů požaduje návrat k co nejširšímu pojetí regulace lobbingu včetně povinného hlášení lobbistických kontaktů. Početná část však stejně důrazně trvá na co nejmenším okruhu povinností, které by měl zákon o lobbingu nově stanovovat, uvádí předkládací zpráva materiálu, kterým se ve středu bude zabývat vláda. Podle připomínek by se regulace lobbingu mohla dostat do rozporu s ústavními principy.

Podle Kyzourové je pravda, že stejného efektu - tedy dosažení transparentního legislativního procesu a snahy, aby nebylo přijímání zákonů zákulisně ovlivňováno - lze podle zahraničních zkušeností dosáhnout i bez samostatného zákona.

Mezi pěti opatřeními, která nyní Peake navrhne vládě, je přijetí změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny tak, aby byla vytvořena jasná "legislativní stopa" normy. Bude tak zřejmé, kdo a jak se podílel na přípravě návrhu zákona či novely a kdo a proč podával případně přímo v Parlamentu pozměňovací návrhy.

Sama Peake chce práci spíše zastavit

Druhým bodem je návrh, aby byl lobbing definován v živnostenském zákoně jako legální registrovaná živnost s určitými podmínkami pro výkon takového povolání. Dalšími body je transparentní přístup veřejnosti do elektronické sbírky připravované legislativy, aby byla vidět zamýšlená podoba návrhů, či zavedení povinného hodnocení korupčních rizik vznikající právní normy. Zmíněn je také návrh na vznik etických kodexů poslance a senátora pro styk s lobbisty.

K variantě zastavit práce na návrhu zákona o lobbingu se kloní sama Peake a s ní i 23 organizací, které zaslaly své připomínky. Další variantou je zapracovat do návrhu zákona všechny připomínky. Pro tuto možnost se však vyslovilo jen pět účastníků připomínkového řízení.

Třetí možností je, že by Peake a její tým přepracovali předložený návrh zákona o lobbingu. Lobbisté i lobbovaní by poté byli povinni hlásit své kontakty zvláštnímu dohledovému orgánu. "Existence dohledového orgánu s dostatečnými kompetencemi je v tomto modelu nezbytná," uvádí předkládací zpráva. Pro tuto možnost se však vyslovily jen tři úřady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…