Vláda nejspíš na druhý pokus schválí Zemanovu cestu do Moskvy

14.04.2015 11:09

Vláda ve středu pravděpodobně schválí květnovou cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války, jejíž projednávání minulý týden přerušila. Prezident se totiž nakonec nezúčastní kontroverzní vojenské přehlídky na Rudém náměstí, kvůli čemuž Zemanovu cestu kritizovala nejen pravicová opozice, ale i část koalice. Lidovci dokonce hrozili, že ji ve vládě nepodpoří. Ve středu pro ni ruku zvednou, potvrdil ČTK šéf strany a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Vláda nejspíš na druhý pokus schválí Zemanovu cestu do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Právě potenciální účast na přehlídce ruských ozbrojených sil, kterou kvůli ruské anexi Krymu a podpoře povstalců na Ukrajině většina západních státníků bojkotuje, byla trnem v oku řadě členů kabinetu. Kromě ministrů za KDU-ČSL ji nejvíce odmítali vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO. Pouze ČSSD ústy premiéra Bohuslava Sobotky předem deklarovala, že prezidentovu cestu blokovat nebude. 
   
Kvůli rozdílným názorům ministrů vláda minulou středu na svém nočním zasedání schvalování Zemanovy návštěvy přerušila a pověřila šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby do následujícího týdne získal podrobnosti o programu prezidenta v Moskvě. Podle médií se měl také pokusit Zemana přesvědčit, aby se přehlídky po boku ruského prezidenta Vladimira Putina nebo severokorejského diktátora Kim Čong-una neúčastnil. 
   
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v pátek oznámil, že v době konání vojenské přehlídky se prezident v ruské metropoli sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Zdůraznil přitom, že šlo o suverénní a nezávislé rozhodnutí hlavy státu a masivní kritika možné účasti na přehlídce v něm prý nehrála žádnou roli. Vládní i opoziční politici tento krok přivítali a Sobotka vyjádřil přesvědčení, že ministrům nyní nic nebude bránit, aby ve středu cestu schválili. Bělobrádek potvrdil, že lidovci tak učiní. Další kritik přehlídky Babiš se kvůli návštěvě USA jednání vlády nezúčastní; vyjádření Pelikána se ČTK zatím získat nepodařilo. 
   
Pokud by kabinet prezidentovu cestu neschválil, musel by ji Hrad zaplatit z vlastních peněz. Náklady na ni byly vyčísleny na více než 600.000 korun bez započítání dopravy armádním speciálem. Ovčáček ještě před pátečním oznámením tvrdil, že Hrad počítá se všemi variantami. 
   
Zeman do Moskvy odletí večer 8. května. Následující den tam podle svého mluvčího kromě schůzky s Ficem položením věnce uctí památku 150.000 sovětských vojáků, kteří přišli o život při osvobozování Československa. Právě uctěním památky těchto rudoarmějců prezident zdůvodňoval svou cestu do Ruska, které kvůli svému zasahování do krize na Ukrajině čelí západním sankcím. Kdyby tam nejel, považoval by to prý za urážku padlých vojáků. Do vlasti se Zeman vrátí 10. května. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …