Vláda odmítla Rathovy návrhy. Týkaly se i ovoce a zeleniny

20.12.2012 19:21

Vláda odmítla návrhy Davida Ratha, které se týkaly daňových zákonů. Týkaly se nulové daně z přidané hodnoty u ovoce a zeleniny či zvýšených daňových paušálů živnostníků.

Vláda odmítla Rathovy návrhy. Týkaly se i ovoce a zeleniny
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Bývalý středočeský hejtman David Rath je už od května ve vazbě kvůli obvinění z korupce, a proto je velmi nepravděpodobné, že by o jeho návrzích jednal Parlament.

Rathova novela zákona o dani z přidané hodnoty zavádí nulovou sazbu daně u vyjmenovaných komodit. Jde o chléb, mléko, máslo, maso, ryby, ovoce, zeleninu a léky hrazené ze zdravotního pojištění. Rath tvrdí, že nulová sazba na potraviny a léky je sociálním opatřením pro nízkopříjmové skupiny lidí a pro chronické pacienty.

"Nulová sazba DPH na ovoce a zeleninu má motivovat k preferenci spotřeby zdravých potravin. Opatření zvýší spotřebu, je tedy zároveň podporou obchodu a výroby," uvádí v důvodové zprávě.

Vládní legislativci ale již v návrhu stanoviska uvedli, že jeho předloha je v rozporu s unijní legislativou, protože nerespektuje požadovanou minimálně pětiprocentní sníženou sazbu DPH.

Novelou daní z příjmu chce Rath mimo jiné zvýšit odečitatelné daňové paušály pro živnostníky a zavést pro firmy čtyři sazby daně z příjmu podle výše zisku. "Jde o opatření podporující malé a střední podnikatele s tím, že naopak více zdaňuje monopolní a oligopolní korporace s vysokou mírou zisku," uvedl Rath.

Tento návrh podle vlády obsahuje chybné a nesystémové změny. "Uváděný důvod navržené změny, a to snížení rozdílu mezi podnikáním v zemědělství a v jiných oblastech, je chybný a zcela odporující ekonomické realitě," stálo v návrhu stanoviska.

V případě daňové progrese by pak podle vládních úředníků Rathův návrh vedl ke spekulativnímu rozdělování firem na menší, aby se dostaly k nižší sazbě daně. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …