Vláda odmítla snahu Kalouskovy strany zavést korespondenční formu voleb

18.01.2016 14:09

Se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat návrh opoziční TOP 09 na zavedení korespondenčního hlasování v některých volbách. Hlasování poštou by podle předkladatele Marka Ženíška lidem volbu usnadnilo. Vládní legislativci ale už v podkladech pro dnešní jednání poukázali na chyby navrhované normy. Dnes podle informací ČTK vláda k návrhu zaujala nesouhlasné stanovisko.

Vláda odmítla snahu Kalouskovy strany zavést korespondenční formu voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

„Předložený návrh obsahuje natolik závažné nedostatky, že by podle něj nebylo možno korespondenční hlasování uskutečnit,“ stálo v dokumentu pro ministry.

Volbu poštou by mohli podle navrhované novely volebních zákonů využít obyvatelé v České republice i v cizině. Ženíšek upozornil na to, že v zahraničí žije více než čtvrt milionu Čechů, kteří, pokud chtějí volit, musejí za nynější úpravy jet v určený čas osobně na zastupitelské úřady. Návrh předpokládá možnost hlasovat poštou ve sněmovních volbách, v prvním kole prezidentských voleb a v evropských volbách, v nichž nyní nelze hlasovat ze zahraničí vůbec.

Návrh neřeší případnou manipulaci

Předloha podle stanoviska pro vládu dostatečně neřeší identifikaci voliče a případnou manipulaci s jeho vůlí při korespondenční volbě. Navrhovaná úprava pro hlasování poštou ve sněmovních volbách by prý mohla porušovat tajnost voleb a to, že lidé by nemohli hlasovat korespondenčně ve druhém kole volby hlavy státu, zavádí nerovnost pro výkon aktivního volebního práva.

Rozpor s evropským právem vidí vládní právníci v tom, že v evropských volbách by mohli korespondenčně hlasovat jen obyvatelé České republiky, nikoli také občané jiných členských států s trvalým pobytem v Česku. Češi by navíc údajně mohli volit do Evropského parlamentu hned dvakrát – zástupce země, v níž pobývají, a zástupce za Česko.

Kdo by následně přišel do volební místnosti, korespondenční volbu by zrušil

Ženíšek už dřív řekl, že očekává hlavně námitky ve směru obav z nákupu hlasů. Proto navrhl korespondenční hlasování jen pro ty druhy voleb, v nichž podle něho tyto manipulace prakticky nehrají roli. Lidé, kteří by volili poštou, by navíc podle předlohy mohli následně přijít k urnám osobně, čímž by korespondenční volbu zrušili.

O možnost volit poštou by lidé museli podle novely předem požádat, žádost by musela být opatřena úředně ověřeným nebo zaručeným elektronickým podpisem. Žádost by mohli podat i datovou schránkou. Obdrželi by hlasovací lístky, z nichž vybraný by odeslali v úřední obálce s podepsaným identifikačním lístkem na obecní nebo zastupitelský úřad.

Zástupci TOP 09 vidí v zavedení možnosti korespondenčního hlasování krok k budoucím elektronickým volbám. Minulé pokusy o uzákonění hlasování poštou zkrachovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…