Vláda ohrozila kvůli pěti lidem deset a půl milionu občanů. Žantovský, Benda a Gazdík se v televizi vyjádřili ke kauze Fajád

05.02.2016 23:37

Diplomat Michael Žantovský se v pátečních Událostech, komentářích na České televizi vyjádřil ke kauze ohledně pěti Čechů a Alího Fajáda. Podle něho to České republice může snížit věrohodnost v předávání informací tajnými službami ze strany zahraničních partnerů. „Vláda ohrozila kvůli pěti lidem deset a půl milionu občanů,“ přisadil si později Gazdík.

Vláda ohrozila kvůli pěti lidem deset a půl milionu občanů. Žantovský, Benda a Gazdík se v televizi vyjádřili ke kauze Fajád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Nevím, jaké budou dopady, nemám o tom jiné informace než ty veřejné,“ poznamenal diplomat v televizi s tím, že to ale vztahy s USA asi nezničí. Podle něho je to rušivý moment ve vztazích a porucha, která by mohla znamenat překážky například v předávání informací tajných služeb.

Žantovský se domnívá, že jelikož jsme v Severoatlantické alianci a tedy i partner v boji proti terorismu, tak když se vyskytne podobný problém, může být ochota ve sdílení informací menší. „Nemyslím si, že to trvale zatíží naše vztahy,“ podotkl nicméně. „Pokud je mi známo, tak komunikace probíhala na vysoké vládní úrovni, která proběhla v posledním týdnu. I předtím asi probíhala komunikace, ve které ale rozhodně nedošlo k nalezení řešení,“ dodal.

„Myslím, že to není způsob, kterým USA běžně jednají. Že jen tak mrknou, dobrý, ale musíme k tomu něco říct,“ vyjádřil se dále známý diplomat i k mediálnímu šumu o tom, že tato hádka na diplomatickém poli byla jen jakousi fabulací. „Vláda se musela rozhodovat mezi dvěma konfliktními zájmy. Na jedné straně zájem o bezpečnost svých občanů, což musí být v prvé řádě zájmem vlády. A na druhé straně mezi zachováním spojeneckých svazků se Spojenými státy,“ řekl v závěru Žantovský s tím, že se zjevně vládě nepovedlo zkoordinovat veřejné postoje tak, aby každý neříkal něco jiného.

Benda: „Nemůžeme mít ministra obrany, který mluví víc, než je třeba.“

Ke kauze, která výrazně ovlivnila šum především v zahraniční politice v uplynulém týdnu, se vyjádřil posléze i poslanec Marek Benda (ODS), podle kterého jsme nyní v situaci jednoho z největších mezinárodních a zpravodajských trapasů.

„Chceme vědět, proč vláda funguje jako skupina neumětelů,“ řekl následně další z opozičních poslanců Petr Gazdík (STAN), podle kterého může být výsledkem tohoto údajného neumětelství to, že když se Česká republika dostane do složité situace, nemusí nám být dány některé důležité informace. „Vláda vyměnila bezpečnost pěti lidí za bezpečnost deseti a půl milionu obyvatel,“ dodal a upozornil, že samozřejmě jejich bezpečnost zajistit musela, ale šlo to prý například tím, že by nikdo z nich do oblasti nejel.

„Vláda musí buď udělat pořádek v tajných službách a musí padat hlavy, nebo by měla požádat o důvěru,“ poznamenal posléze místopředseda Poslanecké sněmovny a upozornil, že se tohle nesmí stát ve chvíli, kdy jsme ve válce s terorismem.

„Myslím, že i pan prezident tuší, že je vláda v obrovském problému, možná nechce přilévat oheň do ohně, ale asi se jí nechce zastat,“ řekl na závěr Marek Benda s důležitou připomínkou o tom, že bychom neměli mít ministra obrany, který mluví víc, než je třeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…