Vláda otázku Romů i korupce řeší, reagoval Chvojka na zprávu USA

06.03.2017 19:58

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) zdůraznil, že česká vláda se snaží o lepší postavení Romů a konkrétními legislativními opatřeními také o potlačování korupce. V dnešním prohlášení zaslaném ČTK tak reagoval na výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě, která Česku vytýká právě sociální diskriminaci Romů, korupci či stigmatizaci lidí nakažených virem HIV.

Vláda otázku Romů i korupce řeší, reagoval Chvojka na zprávu USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka

Problém s nedostatečným začleňováním romské menšiny vytýká Washington Praze každoročně. Chvojka dnes připomněl, že ministři předloni přijali Strategii romské integrace do roku 2020. „Vláda České republiky se snaží zejména o to, aby se zlepšovalo postavení Romů, ale i ostatních národnostních menšin zejména v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a sociální oblasti. Každoročně vyčleňuje ze státního rozpočtu finanční prostředky na podporu romské integrace,“ napsal.

Ministr dále zmínil, že kabinet schválil novelu školského zákona s posílenými prvky inkluzivního vzdělávání a že také aktivně podporuje začleňování romských dětí do mateřských škol.

Ohledně boje s korupcí Chvojka vyjmenoval novelu zákona o střetu zájmů, zákon o ochraně oznamovatelů korupce, novelu zákona o politických stranách a připravovaný věcný záměr zákona o lobbingu.

Výroční zpráva Česku vyčítá i protipřistěhovalecké nálady podpořené výroky mnohých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dokument zkritizoval na svém Twitteru s tím, že je složen „z fabulací českých politických neziskovek“, které si podle něj administrativa bývalého prezidenta USA Baracka Obamy hýčkala. Někdejší americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro, který s Hradem neměl dobré vztahy, poté Ovčáčkovi přes stejnou sociální síť vzkázal, aby se uklidnil.

Zpráva o ochraně lidských práv si dále všimla například i vleklého sporu židovských organizací a prostějovské radnice ohledně pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova, kde jsou v současné době park a parkoviště. Uvádí také, že Česko by mělo řešit otázku přeplněných věznic či dlouhého zadržování migrantů a žadatelů o azyl v detenčních střediscích. Za skrytý problém Američané považují domácí násilí vůči ženám i zneužívání a týrání dětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…