Vláda plní sliby, vzkázal Šťastný lékařským odborářům. Chyba je prý na krajích

19.06.2012 18:58

Poslanec Boris Šťastný vzkázal lékařským odborům, že své výtky na nedostatečné navyšování platů nemají směřovat na vládu, ale na jednotlivé kraje. Tam, kde o navýšení platů rozhoduje ministerstvo, k nemalému navýšení došlo, což dokazuje, že to jde, takže vina v tuto chvíli leží na krajských reprezentacích. V křesle hosta v interview ČT24 se vyjádřil také ke kauze Vlasty Parkanové (TOP 09) a k prezidentským primárkám v ODS.

Vláda plní sliby, vzkázal Šťastný lékařským odborářům. Chyba je prý na krajích

Zdravotnické odbory důrazně hrozí, že odstartují další protesty. Lékaři v krajích si totiž stěžují, že vládní koalice nesplnila sliby, ke kterým se zavázala v memorandu po akci „Děkujeme, odcházíme,“ a mluví o vlně dalších protestů, přičemž by měly být ještě masivnější, než protesty, kterých jsme byli svědky na začátku loňského roku. Podobný nátlak však důrazně odmítl poslanec Boris Šťastný (ODS), který vystupoval v úterním InterviewČT24 v České televizi.

„Černého Petra“ drží kraje

„Není pravda, že vládní koalice neplní sliby. Slib zněl, že do konce roku 2013 vzrostou platy tak, aby byly jeden a půl až trojnásobkem průměrné mzdy. Ministr zdravotnictví má možnost ovlivnit platy jen ve státních nemocnicích. V krajských nemocnicích musí jít lékaři za zřizovateli těchto zařízení, tedy za kraji,“ zdůraznil Šťastný.

Dodal k tomu, že ve státních nemocnicích se podařilo zvednout platy z padesáti tisíc na přibližně šedesát tisíc, tím, že fungují hospodárně. Je vidět, že to jde a je na krajích, aby to naplnili. Odboráři zkrátka musí vyrazit za krajskými lídry a ne za vládou.

Šťastný také zdůraznil, že lékaře je třeba odměňovat za to, jak pečují o naše životy, ale na straně druhé je třeba říci, že lékařům za poslední dva roky výrazně vzrostly platy, o čemž si mohli lidé jiných profesí nechat jen zdát, neboť je třeba mít na paměti, že se nacházíme v ekonomicky nelehké situaci. Respektovat by to měli i odboráři, kteří na stát tlačí.

Pokud se kraje chovají nehospodárně a předražují zakázky, musí odboráři jít za nimi. V konečném důsledku mohou i lékaři rozhodnout o příští krajské reprezentaci ve volbách. Je tedy i na nich, zda v krajích povládnou lidé, kteří se nebudou chovat hospodárně.

Případ CASA nezasahuje celou TOP 09

Ve druhé polovině pořadu přišla řeč na kauzu letounů CASA a Vlasty Parkanové. Šťastný uvedl k případu pouze tolik, že si vyslechne stanovisko mandátového a imunitního výboru a teprve na základě doporučení jejich kolegů se rozhodnou o tom, zda někdejší ministryni obrany vydají.

Zdůraznil však také, že případ Vlasty Parkanové se netýká koaličního partnera tedy TOP 09 jako celku, týká se především jí osobně a on určitě nebude tím, kdo by rozdmýchával nejrůznější kauzy. Před volbami by se to ODS údajně hodilo, ale poslanec jednoznačně uvedl, že občanští demokraté touto cestou nikdy nepostupovali a postupovat nebudou. Politický boj je třeba držet toliko ve střetu politických idejí.

Na otázku, zda se poslanci baví v zákulisí o tom, o koho asi policie požádá příště, Šťastný odvětil, že tyto debaty, ani tyto strachy se ve sněmovně neobjevují.

Na závěr přišla řeč i na prezidentské primárky ODS, které provází nízká účast, protože řadoví straníci jsou zklamáni tím, že nekandiduje předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Šťastný se jí však jednoznačně zastal, když poukázal na to, že předsedkyně sněmovny dopředu říkala, že se teprve rozhodne o případné kandidatuře a nakonec se rozhodla nekandidovat. Na toto rozhodnutí má jednoznačně právo a nikdo jí ho nesmí vyčítat. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…