Vláda pojišťovnám: Budete platit očkování proti chřipce

10.08.2011 21:08

Podle vládního návrhu by měly pojišťovny začít hradit očkování proti chřipce pacientům od 19 do 65 let. Očkování by zůstalo dobrovolné. Vláda by tímto krokem chtěla zmírnit následky chřipkových epidemií a snížit rizika i náklady.

Vláda pojišťovnám: Budete platit očkování proti chřipce

Doposud si očkování nemuseli platit lidé nad 65 let, někteří nemocní a děti. Ročně u nás kvůli chřipce zemře až 2000 lidí, při epidemii obvykle onemocní mezi 10 a 30 procenty populace.

Vláda předpokládá, že se díky tomu sníží nemocnost. "Je to dobrý nápad a nepochybně krok správným směrem. Na druhou stranu to ještě stoprocentně nezaručí dramatické navýšení proočkovanosti," řekl serveru iDNES.cz předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Očkovaných máme proti Evropě třikrát méně 

"Myslím si, že existuje spousta lidí, kteří se nikdy očkovat nebudou, stejně tak jsou ale lidé, kteří se nenechali očkovat, protože se to platí. Z hlediska prevence je to dobrý krok a mohlo by to pomoci, v rámci rozpočtu to tak velká položka není," dodal pro server  prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Proti EU v prevenci proti chřipce velmi zaostáváme. Očkovat se nechává jen asi 7 procent populace, přitom evropský průměr je třikrát vyšší. Zdravotní pojišťovny lidem hradí tu nejlevnější vakcínu.

Čtěte dále:
Zdravotní pojišťovny mají problémy. VZP už sahá k půjčkám
VZP se nás snaží oškubat, tvrdí zlínská nemocnice i senátorka Gajdůšková 
Heger přednese vládě záměr zákona o zdravotních pojišťovnách 
Poslanci zdravotní plány pojišťoven schválili. Vyrovnané nebudou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…