Vláda posoudí návrh na zavedení obecného referenda

03.05.2023 6:30

Ministři budou dnes na základě návrhu opozičního hnutí ANO diskutovat o zavedení obecného referenda.

Vláda posoudí návrh na zavedení obecného referenda
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Poslanci ANO v něm navrhují, aby se rozhodování ve všelidovém hlasování využívalo jen v případě, že by pro takový postup existovala široká podpora veřejnosti. Kabinet by měl podle podkladů pro schůzi poslat zákonodárcům k návrhu ústavního zákona záporné stanovisko. Stejně se koncem předloňského roku postavila tehdejší vláda ANO a ČSSD v demisi k předloze o obecném referendu, jak ji sepsali poslanci opozičního hnutí SPD a která předpokládala mírnější podmínky pro vyhlášení i pro platnost referenda.

Vláda dnes také vyhodnotí nakládání s penězi vyčleněnými na předsednictví Česka Evropské unii v druhé polovině loňského roku a posoudí deset investičních pobídek. Vyslechne výroční zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2022 a zprávu o výsledcích loňských finančních kontrol ve veřejné správě.

Referendum by se mohlo konat podle předlohy ANO na základě petice s podpisy nejméně 450 000 obyvatel, podle vládních legislativců jde o příliš nízký počet. Přísnější podmínky by si vládní právníci představovali i pro iniciování všelidového hlasování Parlamentem a pro závaznost rozhodnutí přijatého v referendu.

Vláda dnes posoudí také věcný záměr zákona, který má při zadávání nadlimitních veřejných zakázek na stavební práce včetně přípravy a projektové dokumentace zavést povinnost používat metodu BIM (Building Information Modelling). Ta vytváří digitální podobu stavby, při přípravě eliminuje chyby, nedostatky, hlídá i cenu, kterou zadavatel nechce překročit. Věcný návrh vytvořilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Norma by měla být součástí širších opatření státu směřujících k digitalizaci stavebnictví. Metoda BIM je dosud povinná pro veřejnou správu u zakázek nad 150 milionů korun.

Ministři také vydají stanovisko ke změně pravidel nakládání se zemědělskými pozemky, které od státu bezplatně získaly nebo získají obce a kraje. Novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu předložila skupina poslanců ze všech koaličních i opozičních stran. Jejich cílem je zjednodušit rozvoj obcí. Zkrátit navrhují dobu, po kterou obce a kraje musejí dodržovat podmínky zejména pro využívání zemědělských pozemků, jak je stanoví smlouvy o převodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…