Vláda přerušila jednání o jednodušším prodeji státního majetku

03.01.2018 12:21

Vláda dnes přerušila projednávání návrhu novely zákona, podle které by již kabinet nemusel do budoucna rozhodovat o každém prodeji drobného státního majetku. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Zprávu převzala ČTK.

Vláda přerušila jednání o jednodušším prodeji státního majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další jednání vlády již v novém složení v čele s Andrejem Babišem

Ministerstvo financí navrhuje v novele zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby celý proces urychlit a zjednodušit. Návrh zároveň ale zachovává možnost, aby o případném prodeji rozhodla vláda sama.

Podle současného znění zákona o přímém prodeji majetku rozhoduje kabinet. Vedle toho je možné státní majetek také prodat ve veřejné soutěži, dražbě nebo bezúplatně převést na obce nebo kraje. V takovém případě rozhodnutí vydává dnes ministerstvo financí. Ovšem i v tomto případě může vláda požadovat, aby o takovém kroku rozhodla sama.

Novela dále navrhuje zachovat možnost, aby ministerstvo jakýkoliv návrh o privatizaci předložilo vládě. Zároveň jej vláda bude muset projednat, pokud se nepodaří bez rozporu vyřešit připomínkového řízení. Vydání každého rozhodnutí o prodeji totiž předchází připomínkové řízení ostatních ministerstev, České národní banky, Úřadu vlády a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Odpadne tak nadměrné zatěžování schůzí vlády projednáváním a v naprosté většině formálním potvrzováním stovek drobných položek, jako jsou pozemky malých výměr pod stavbami jiných vlastníků a stavby drobného rozsahu,“ uvádí materiál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…