Vláda projedná návrhy poslanců či pozastavení činnosti stran

05.12.2016 6:12

Vláda se bude na svém dnešním zasedání zabývat několika poslaneckými návrhy zákonů, finanční podporou krajanských spolků či možností poskytnout 11,5 milionu korun Libanonu, Iráku a Ukrajině například na nákup přístrojů do nemocnic. Ministři by také měli potvrdit nově jmenovaného ministra pro lidská práva Jana Chvojku (ČSSD) a pověřit ho vedením Legislativní rady vlády. Nejvyššímu správnímu soudu by pak mohli navrhnout pozastavení činnosti 29 politických stran a hnutí a rozpuštění dalších 13 subjektů.

Vláda projedná návrhy poslanců či pozastavení činnosti stran
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Kabinet zaujme patrně neutrální stanovisko k poslanecké ústavní novele, která by rozšířila právo vlády rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí bez souhlasu Parlamentu. Ministři proberou i návrh KSČM, který zavádí nepromlčitelnost trestných činů souvisejících s privatizacemi v 90. letech minulého století, a poslaneckou úpravu, která má změnit některé novinky z nedávné vládní novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných peněz.

Mezi stranami, u kterých by měla vláda podle ministerstva vnitra navrhnout soudu pozastavení činnosti, je i Alternativa pro ČR či Národní demokracie. Rozpuštění by se mohlo týkat České strany selského rozumu nebo Nezávislých demokratů, v jejichž čele stojí bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný. Jedná se o sankci za nedodání finanční zprávy Sněmovně.

Vnitro bude vládu informovat také o zakázkách za 9,5 milionu korun na speciální vybavení pro policejní útvar zvláštních činností, který se zaměřuje například na sledování lidí. Ministři proberou i návrh na změnu systemizace služebních a pracovních míst od roku 2017, kterou chce využít nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) k odvolání dvou náměstkyň, uvedly Mladá fronta DNES a Právo. Na programu ministři mají i jednání o peněžním daru pro Srbsko ve výši 20 milionů korun na posílení ochrany hranic. Tamní policie chce nakoupit terénní a přepravní vozidla pro pohraničníky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…