Vláda projedná otevření hraničních přechodů i běžnou agendu

25.05.2020 6:55

Vláda by měla dnes potvrdit plán, aby Česko od úterý otevřelo většinu hraničních přechodů nefungujících kvůli koronavirové krizi. Zabývat se bude i dalšími opatřeními souvisejícími s epidemií covidu-19 i běžnou agendou. Projednat by mohla odpuštění části sociálních odvodů firmám či návrh na snížení DPH z 15 na deset procent u vstupenek na kulturní akce a u ubytovacích služeb. Na programu kabinetu je několik poslaneckých návrhů či plány na změnu tzv. systemizace, která upravuje počet a druh pracovních a služebních míst na úřadech.

Vláda projedná otevření hraničních přechodů i běžnou agendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novinářské atrium na úřadě vlády

Od úterý by mělo být možné překročit hranice na více přechodech, kontroly na nich budou jen namátkové. Podle plánu, který dnes projedná kabinet, má být dál povinné při vstupu do země dokládat negativní test na covid-19. Diplomacie ČR a několika okolních zemí jednají o tom, že by na úroveň podobnou té před epidemií vrátili přeshraniční styk v polovině června.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce dnes kabinetu navrhnout, aby kadeřníci už nemuseli nosit ochranné štíty. Ministři se budou zabývat i programem podpory pro malé a střední zemědělce postižené pandemií. Kabinet by měl projednat také posun dokončení přechodu na nový standard televizního vysílání DVB-T2.

Na programu je i návrh ministerstva průmyslu posunout dokončení přechodu na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 o čtyři měsíce na konec října. Posun si vyžádá maximálně 50 milionů Kč navíc. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli koronaviru pozastaveno. Úprava systemizace počítá s více penězi na platy zaměstnanců hygienických stanic či s personálním posílením velvyslanectví v Moskvě či Národní sportovní agentury.

Poslanecké návrhy opoziční SPD na úpravy v daňovém systému kabinet pravděpodobně odmítne, neutrálně by se mohl postavit k návrhu téhož hnutí na zvýšení některých příspěvků na péči. Souhlasit by vláda mohla s novelou, jež má mimo jiné omezit počet pokusů o zisk řidičského průkazu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…