Vláda projedná zkrácení studia zdravotních sester

27.06.2016 6:10

Sestry by měly mít plné kompetence už po čtyřech letech střední školy a roce vyšší odborné školy. Model 4+1 má nahradit systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem. Povinnost vysoké školy ruší novela zákona, kterou dnes projedná vláda. Cílem je dostat sestry rychle do praxe a získat jich víc pro lůžková oddělení nemocnic. Kromě toho ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předloží kabinetu plán opatření pro rok 2017, který počítá s reformou vzdělávání lékařů a sester, růstem výdělků zdravotníků či efektivnějším řízením nemocnic.

Vláda projedná zkrácení studia zdravotních sester
Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Popisek: Operační sál Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Ministři se dnes budou zabývat také novelou zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, která má zamezit mezinárodním daňovým únikům. Zavedena by měla být nová forma automatické výměny informací, jejíž součástí budou nově předběžná daňová rozhodnutí a předběžná posouzení převodních cen.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) posoudí i Koncepci podpory sportu v letech 2016 až 2025. Jejím cílem je dosáhnout toho, aby výdaje na sport činily do roku 2020 jedno procento ze státního rozpočtu. Loni to byly 0,3 procenta.

Vláda rozhodne rovněž o jmenování Stanislava Labíka do čela nového akreditačního orgánu pro vysoké školy. Na předsedu vznikajícího Národního akreditačního úřadu (NAÚ) ho navrhuje ministerstvo školství. Ministerstvo navrhuje také další členy Rady NAÚ, kteří budou společně zavádět do praxe nový systém akreditací schválený v novele vysokoškolského zákona. Místopředsedy by se měli stát právník Ivan Barančík, rektor Vysoké školy logistiky v Přerově a místopředseda České konference rektorů, a Tomáš Jelínek, někdejší kancléř Univerzity Karlovy, který nyní na ministerstvu školství připravuje koncepční materiály pro vysoké školství.

Jedním z bodů jednání bude dále uvolnění peněz na humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc pro Sýrii, která by mohla do roku 2019 činit 195 milionů korun.

Ministři projednají i parametry výběrových řízení na stavbu silničního obchvatu Chýnova na Táborsku a obchvatu Olbramovic a dále na práce pro archeologický průzkum pod novými plánovanými úseky dálnice D11 od Hradce Králové ke Smiřicím a dále k Jaroměři.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…