Vláda projedná zvýšení náhrad za ztrátu výdělku po úrazu a nemoci z povolání

05.12.2021 6:15

Náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či po nemoci z povolání, ale také pro pozůstalé po zemřelých pracovnících by se mohly od ledna zvýšit. Zvednout by se totiž měl průměrný příjem, ze kterého se počítají. Růst by měl stejně jako procentní část důchodu, která se navýší od ledna o 1,3 procenta a k tomu ještě o 300 korun. Stejně by se měly upravit i náhrady po služebním úrazu či nemoci z povolání vojákům. Počítají s tím dvě navrhovaná nařízení, která se chystá v pondělí schvalovat vláda v demisi. Před dvěma týdny už rozhodla o stejném zvýšení náhrad pro policisty či hasiče.

Vláda projedná zvýšení náhrad za ztrátu výdělku po úrazu a nemoci z povolání
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Náhrady se valorizují pravidelně. Představují rozdíl mezi průměrným příjmem před úrazem či onemocněním a příjmem po nemoci, který zahrnuje vydělanou částku i případný invalidní důchod. Tento rozdíl se pak dorovnává. Pro pozůstalé po člověku, který zemřel v práci či po nemoci z povolání, odpovídá náhrada části jeho průměrného výdělku před úmrtím. Pokud zemřelý pracovník živil jednu osobu, rovná se částka polovině příjmu. U víc vyživovaných je to 80 procent.

Náhrady se zvyšují stejně jako procentní část důchodů. Ta od ledna podle zákonných ukazatelů vzroste o 1,3 procenta a ještě o dalších 300 korun navíc. Stejně se podle návrhu zvedne i příjem, z něhož se pak náhrady počítají.

Náhrady jsou za úrazy či nemoci z povolání ve službě, v náhradní službě či na cvičeních. V resortu obrany se týkají 105 lidí. Výdaje by se po navýšení zvedly příští rok o 195.000 korun. Ministerstvo obrany s částkou počítá. V civilním sektoru zaměstnavatelé platí od roku 1993 zákonné pojištění odpovědnosti u dvou pojišťoven, a to u České pojišťovny a Kooperativy. Ty by po přidání měly vyplatit příští rok o 58,6 milionu Kč víc. V resortu vnitra má náhrady asi 220 lidí. Lednové navýšení má v příštím roce vyjít na 1,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

20:15 Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

Cesta na Ukrajinu amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena coby „úklidová operace“? …