Vláda prosazuje nebetyčný nesmysl, ale bojí se to přiznat, říká místopředseda ODS

16.04.2014 15:12

Nový služební zákon neomezí korupci, naopak lze očekávat, že zhorší pozici ministrů, protože jim ztíží pracovní podmínky. O tom je přesvědčen místopředseda ODS, který považuje návrh služebního zákona z dílny současné koalice za nesmysl. V této souvislosti vzpomíná i na to, jak se chovají američtí prezidenti po nástupu do úřadu a na známé britské seriály.

Vláda prosazuje nebetyčný nesmysl, ale bojí se to přiznat, říká místopředseda ODS
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

Místopředseda ODS Evžen Tošenovský kroutí hlavou nad snahou stávající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL uvést v život služební zákon v podobě, který by měl ministrovi znemožnit, aby si po příchodu na resort přivedl svůj tým spolupracovníků. Příklady ze světa přitom ukazují, že se bez takových lidí ministr neobejde. Celou řadu sobě blízkých spolupracovníků si do úřadu přivádí např. každý nově zvolený prezident Spojených států amerických. Některé argumenty opakované ve prospěch služebního zákona považuje Tošenovský za velmi slabé.

„Osobně jsem přesvědčen, že žádný služební zákon nezvýší efektivitu státní správy jen tím, že bude úředníky považovat za politicky neutrální. Nikdo takový totiž neexistuje – každý totiž má prostředím, výchovou a životními zkušenostmi utvořené přesvědčení… Však víte, jaké dvě hlavní varianty mám na mysli. Každý úředník totiž i s novým zákonem v zádech bude vpravo nebo vlevo, možná nerozhodně ve středu, ale určitě nebude neutrální,“ upozorňuje Tošenovský.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Jak to může ve státní správě vypadat, ukazují i známé britské seriály „Jistě, pane ministře“ a „Jistě, pane premiére“, kde profesionální úředníci vysvětlují svému ministrovi, proč nelze prosadit ten či onen záměr, se kterým šel politik do voleb. Podle Tošenovského by to ale mělo být úplně jinak, ministr by si s sebou měl přivést tým, který mu pomůže jeho záměry prosadit. A předchozí úředníci, kteří tím přijdou o pracovní pozici, mají nemalou šanci najít práci jinou, pakliže jsou skutečně schopní.

Existuje tu ale jedna výjimka. „Na každém ministerstvu jsou i úředníci zapojení do nějaké kontrolní, správní nebo podobné agendy. Vyřizují různá podání občanů, firem, obcí a krajů nebo třeba spolků a měli by o nich rozhodovat nestranně, předvídatelně, podle platného práva. Právě – a jen – u nich má smysl dbát na nezávislost na vůli politických představitelů v čele s ministrem, kteří by se pro své politické zájmy mohli pokoušet úředníkovi nařizovat, aby rozhodl jinak,“ upozorňuje Tošenovský. V jiných případech ale nemá význam požadovat neutralitu úředníků a podle místopředsedy ODS Tošenovského to ví i vládní koalice. Bojí se ale křiku, že by odložením služebního zákona neplnila své neuvážené předvolební sliby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…