Vláda prý chystá odvetu za zablokovanou schůzi. Zlobíme se, vzkázal tajemně Marek Benda

14.01.2022 18:39

Koalice a opozice si v Poslanecké sněmovně de facto vyhlásily válku. Dnes totiž dokázala opozice přehlasovat koaliční strany – a to kvůli liknavosti vládních poslanců k docházce. Tím tak došlo k zatrhnutí dalšího projednávání stavebního zákona. A jak píše server Novinky.cz, nyní může opozice čekat odvetu.

Vláda prý chystá odvetu za zablokovanou schůzi. Zlobíme se, vzkázal tajemně Marek Benda
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Stavební zákon za funkci místopředsedy Sněmovny pro Karla Havlíčka (ANO)? I to je po dnešku možné. Koalice byla totiž dnes přehlasována opozicí ve věci dalšího projednávání stavebního zákona. A tak už zvažuje, že opozičnímu ANO nezvolí místopředsedou Sněmovny Havlíčka.

Návrh ohledně přerušení projednávání bodu podala bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) po více než hodině řečnění. Řídící schůze Jana Mračková Vildumetzová (ANO) jejímu návrhu vyhověla, vyzvala k hlasování – a najednou... Při ranním schvalování sice bylo v sále přítomno 175 poslanců a většinu měla koalice, ale v danou chvíli dotyčného hlasování tomu však bylo jinak. 

Opoziční poslanci doběhli do sálu rychleji a pětikoalici přehlasovali. Zda to Dostálová udělala schválně, neboť viděla, že opozičních poslanců je více než koaličních, nelze uvést – to ví jen ona, a k hlasování zatím nevyjádřila. A pak, i když se hlasování opakovalo, koaličních poslanců nedorazilo stále dost. 

„Přišlo mi to nefér, minimálně ve dvou věcech. Hlasování proběhlo velmi rychle, a když to zpochybnili, značná část klubu ANO nehlasovala pro zpochybnění, což je běžný úzus,“ poznamenal k tomu předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda se slovy, že opozice „hrála tak trochu betla“. 

Koalice by tak nyní mohla jako odvetu zrušit šesté křeslo místopředsedy Poslanecké sněmovny, na které si brousí zuby Karel Havlíček z ANO. „Dnes se zlobíme; co bude dál, o tom nechci spekulovat,“ řekl Právu Benda.

Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný je trochu smířlivější; zmínil, že nechce být čtyři roky ve válečném stavu. „Opozice se k nám zachovala neuvěřitelným způsobem, ale rád bych zchladil hlavy,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…