Vláda říkala sto procent. Takže bazény a sauny vyčíslily požadavky v milionech

22.12.2020 6:50

Bazény budou letos kvůli vládním opatřením proti koronaviru uzavřeny 142 dní, tedy více než třetinu roku. I v době, kdy nemohou fungovat, mají vysoké provozní náklady.

Vláda říkala sto procent. Takže bazény a sauny vyčíslily požadavky v milionech
Foto: Repro Facebook
Popisek: Nově postavený bazén v Lounech

Na tiskové konferenci to dnes řekli předseda představenstva Asociace bazénů a saun Pavel Košnar a generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková. Nejvíce ohrožen je podle nich provoz bazénů pro kojence a batolata, o ukončení činnosti uvažuje 75 procent z nich.

Podle zástupců oboru pro něj vláda specifickou podporu přes opakované výzvy nepřipravila. Nyní požadují to, co její představitelé před dalším uzavřením deklarovali, tedy stoprocentní kompenzace. Jsou ochotni jednat i o dalších možnostech. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády novinářům řekla, že kabinet dnes požadavky provozovatelů bazénů neprobíral. "Tyto subjekty spadají pod obecné kompenzace, dosáhnou na obecné podpory," řekla. Jmenovala například programy Antivirus, COVID nájemné či tzv. kompenzační bonus.

Podle Horákové jsou bazény mnohem nákladnější provozy než hotely a restaurace, kterých je ale víc a více křičí. Aquapalace Praha za každé uzavření a opětovné otevření zaplatí zhruba dva miliony korun. K tomu nejsou započítány fixní náklady za dobu uzavření. "Všichni jsme minulé pondělí po tiskové konferenci vlády slyšeli, že ten, kdo bude muset znovu uzavřít, bude kompenzován ze 100 procent. Takže to je náš legitimní požadavek," řekla Horáková.

Náklady všech bazénů nad 25 metrů za každý den uzavření činí podle Košnara přibližně 6,6 milionu korun. Nejhůře jsou na tom bazény pro kojence a batolata, což jsou většinou provozovny tzv. domácího typu. Zbytek bazénů je podle něj zřízen městy a obcemi, u kterých už vláda řekla, že jim musejí pomoci místní samosprávy. Za nejspravedlivější považuje kompenzace z obratu. Varianta by ale byla i podle metrů čtverečních, uvedl. Na návrh programu COVID bazény, který představitelům vlády zaslala Česká unie cestovního ruchu před měsícem, nikdo nereagoval, řekl dále Košnar.

Celé odvětví vnitřních sportovišť včetně fitness center, posiloven, lezeckých stěn apod. by podle Košnara potřebovalo kompenzační program s alokací zhruba dvě miliardy korun, aby jeden provoz dosáhl na náhradu 370.000 korun. Přitom jen soukromé bazény a bazénová centra, která vládní opatření zasáhla, dosahují ročně obratu osm miliard korun a zaměstnávají zhruba 17.000 lidí, dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …