Vláda schválila novelu energetického zákona. Síkela příští rok očekává navrch sto miliard do rozpočtu

09.11.2022 21:56 | On-line

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schválil novelu energetického zákona, která reaguje na evropské nařízení o zastropování výkupních cen elektřiny. Fiala zdůraznil, že se nejedná o dvojí zdanění, ale o doplnění k válečné dani.

Vláda schválila novelu energetického zákona. Síkela příští rok očekává navrch sto miliard do rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Fiala informoval také o schválení novely energetického zákona, která reaguje na evropské zařízení o maximální výši výkupní ceny elektřiny. Ta nastavuje strop výkupní ceny a zároveň dává státům výši nastavit různě podle výše zdrojů. „Hranici jsme zvolili v adekvátní výši se zohledněním na aktuální situaci. Například u jádra bude 70 eur za megawatthodinu, u uhlí bude hranice kvůli emisním povolenkám vyšší a stejně tak u dalších zdrojů,“ uvedl premiér. 

„Chtěl bych vyvrátit názory, že se jedná o dvojí zdanění. Toto opatření a válečná daň se doplňují,“ zdůraznil Fiala. Na dotaz novinářů dodal, že vláda dále nechce zvyšovat daňovou zátěž a přijalo se jen dočasné opatření. 

Podle Síkely vznikal návrh v rekordním čase a jedná se o strop pro „nepřiměřené tržní příjmy z prodeje elektřiny“. „Celoevropské řešení předpokládá zastropování na hodnotě 180 eur za megawatthodinu a jedná se o doporučující hodnotu,“ upřesnil Síkela. Tržní stropy se budou lišit podle jednotlivých výrobních technologií, odvodu nebudou podléhat výrobci s výkonem do jedné megawatthodiny. Podle Ministerstva financí by windfall tax společně s cenovými stropy měla příští rok přinést do rozpočtu sto miliard korun. 

Jednalo se také o Modernizačním fondu HOUSEnerg, který má podpořit opatření na úspory v rodinných a bytových domech v ČR, k dispozici bude 54 miliard korun. Vláda posvětila také zrušení více než deseti tisíc zastaralých zákonů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…