Vláda se bude zabývat tím, jak dál po neprodloužení stavu nouze

12.02.2021 6:15

Dalším postupem poté, co Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit nouzový stav, se dnes bude zabývat vláda. Mohla by některá opatření proti šíření koronaviru převést pod zákon o ochraně veřejného zdraví nebo vyhlásit nový nouzový stav, což ale někteří právníci označují za obcházení ústavy. Stav nouze skončí po 132 dnech s nedělí. O dalším postupu chtějí s vládou jednat hejtmani.

Vláda se bude zabývat tím, jak dál po neprodloužení stavu nouze
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání Sněmovny uvedl, že náhradní opatření místo těch navázaných na nouzový stav nebudou dostatečně efektivní. Podle odborníků i poslanců je ale možné řadu potřebných omezení vydat i jiným způsobem. Zákon o ochraně veřejného zdraví umožňuje například zavést opatření proti zavlečení infekce ze zahraničí, vyčlenit lůžka ve zdravotnických zařízeních nebo omezit styk nakažených s jinými lidmi, zakázat kulturní a sportovní akce nebo zavřít školy, ubytovací a stravovací podniky.

Hejtmani v reakci na neprodloužení stavu nouze vyzvali vládu na dnešek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude další postup proti pandemii. Vláda je k jednání s Asociací krajů ČR připravena, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Někteří hejtmani už oznámili, že chtějí vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje například regulovat pohyb obyvatel nebo nařizovat pracovní povinnost.

O vyhlášení nového nouzového stavu bude žádat Pardubický kraj. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude kabinet hovořit i o této možnosti, musí to ale být v souladu s ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…