Vláda se postavila církvi kvůli restitucím na Hradě. Duka chce jednat

19.10.2013 15:35

Pražský arcibiskup Dominik Duka se v reakci na vyjádření ministerského předsedy Jiřího Rusnoka s ním chce setkat. Premiér sdělil, že jeho vláda hodlá podat návrh zákonného opatření, kterým by bylo z církevních restitucí vyjmuto území Pražského hradu. ČSSD vyjádřila připravenost zákonné opatření podpořit.

Vláda se postavila církvi kvůli restitucím na Hradě. Duka chce jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bazilika svatého Jiří v areálu Pražského hradu

„Pokud to bude legislativně možné, pak ano,“ sdělil internetovému deníku Novinky předseda strany Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie má většinu v horní komoře Parlamentu, která v době, kdy není zvolena sněmovna, schvaluje vládní zákonná opatření.

O vyjmutí areálu Hradu bude žádat Ministerstvo vnitra, kterému vadí, že arcibiskupství žádá o devět budov a deset pozemků na Hradě, ač se v dohodě z roku 2010 nároků na zmíněné nemovitosti zřeklo.

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka chce o návrhu zákonného opatření jednat s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem, sdělil ČTK mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Dále řekl, že v memorandu z roku 2010 se arcibiskup dohodl s tehdejším prezidentem Václavem Klausem, že nebude pokračovat spor o vlastnictví katedrály, ale i dalších nemovitosti v areálu Pražského hradu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…