Vláda se sklonila před EU, aby se nemusela klanět Rusku, míní politolog Doležal

23.09.2015 19:01

Politolog Bohumil Doležal zavítal do středečního Interview ČT24 a hovořil o uprchlických kvótách. Podle jeho názoru nám byly kvóty nadiktovány a česká diplomacie neměla mnoho manévrovacího prostoru. V konečném důsledku je to totiž o tom, zda potáhneme s EU za jeden provaz, nebo můžeme patřit do ruské sféry vlivu. Jasně se také zastal maďarského premiéra Orbána, byť si tím prý řekl o lynč.

Vláda se sklonila před EU, aby se nemusela klanět Rusku, míní politolog Doležal
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Bohumil Doležal

„Myslím, že česká diplomacie toho mnoho udělat nemohla a kvóty nám byly nadiktovány. Já souhlasím s tím, že uprchlíkům je třeba pomoci... Ale kvóty byly prosazeny neobvyklým způsobem, kvalifikovanou většinou. Finové se zdrželi, protože s tímto postupem nesouhlasili,“ podotkl hned v úvodu Doležal.

Toto rozhodnutí ale bude citlivé pro vnitropolitickou situaci. Řada lidí má dnes dojem, že máme na výběr mezi EU a suverénním fungováním mimo EU. „Ale to není pravda, my máme na výběr mezi EU a pádem do ruské sféry vlivu,“ varoval host s tím, že ta druhá varianta je děsivá a politolog proto chápe postoj, který nakonec vláda zaujala.

Ve vysílání pronesl pár slov také státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který znovu a znovu zdůrazňoval, že kvóty fungovat nebudou, protože EU neví, jak udržet uprchlíky tam, kde jim bude řečeno, a jak vracet ty, kteří budou v azylovém řízení odmítnuti. Ujišťoval ovšem také, že Česká republika bude mít právo veta v otázce, zda na svém území přijme toho či onoho občana.

Politolog Bohumil Doležal dal Prouzovi v zásadě za pravdu. Nikdo neví, jak udržíte uprchlíky tam, kde jim bude nařízeno zůstat. „Tady se přitom všichni sesypali na Maďarsko, které se aspoň trochu snažilo chránit schengenský prostor,“ podotkl politolog. „Ale souhlasit dnes s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, tím si tady dnes říkáte o lynč,“ doplnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…