Vláda smetla návrh Úsvitu na zadržování migrantů

05.10.2015 12:34

Vláda dnes podle informací ČTK odmítla návrh strany Úsvit - Národní koalice na zpřísnění podmínek pro uprchlíky, kteří odmítnou úřadům sdělit po zadržení své jméno a další bližší údaje. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Poslanci Úsvitu požadovali prodloužení lhůty pro zadržení nespolupracujících uprchlíků na neurčito.

Vláda smetla návrh Úsvitu na zadržování migrantů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Podle současného zákona nesmí doba zajištění cizinců překročit 180 dnů. Tuto lhůtu může policie v některých případech prodloužit, nesmí ale překročit v souhrnu 545 dnů. Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský však už dříve poukázal na to, že po uplynutí lhůty stanovené zákonem jsou běženci propuštěni. Podle něj jde o ty potenciálně nejnebezpečnější imigranty, protože nespolupracují a úřady o nich téměř nic nevědí.

Vláda však v návrhu stanoviska uvádí, že by tím Česko porušilo řadu mezinárodních závazků, například článek úmluvy o ochraně lidských práv a svobod. Upozorňuje také na to, že s možností neomezeného prodlužování zajištění cizinců souvisí i s tím spojené náklady. Sice je nelze podle vlády přesně vyčíslit, ale pokud by příliv neoprávněných migrantů vzrostl, šlo by jistě o značné náklady, uvádí vláda.

Vláda také nesouhlasí s tvrzením předkladatelů, že možnost neomezeného zajišťování migrantů by je odradila od možnosti zdržovat své vyhoštění tím, že budou například podávat neúčelné žádosti o azyl. Argumentuje tím, že už nyní je tato možnost omezena na prvních sedm dní v detenčním zařízení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…