Vláda teď nepočítá s využitím nabídek zahraniční povodňové pomoci

05.06.2013 15:15

V této chvíli není aktuální, že by ČR kvůli nynějším záplavám využila nabízenou materiální pomoc ze zahraničí, řekl po dnešním jednání vlády premiér Petr Nečas. V budoucnu je však podle něj možné, že využije třeba některou nabídku potřebné techniky. Až poté, co budou spočteny povodňové škody, se bude moci ČR obrátit na Evropskou komisi s žádostí o peníze z evropského Fondu solidarity, uvedl Nečas.

Vláda teď nepočítá s využitím nabídek zahraniční povodňové pomoci
Foto: Repro ODS
Popisek: Petr Nečas v Zálezlicích

"Nevylučujeme to pro budoucnost. Například některé technické prostředky, vysoušecí zařízení a podobně. Ale chci zdůraznit, že povodeň u nás bohužel ještě neskončila," řekl předseda vlády k pomoci ze zahraničí.

Spolupráce s německou stranou

Právě proto, že povodeň trvá, ještě není možné vyčíslit škody a potřeby samospráv a krajů či státu, které souvisí s žádostí o prostředky z Fondu solidarity. "V tuto chvíli ještě nemůžeme říci, kolik nás ty povodně stály, jaké byly škody," připomněl Nečas.

Už v úterý se ale například dohodl se saským premiérem Stanislawem Tilichem, že budou ještě společně s bavorským předsedou vlády Horstem Seehoferem v žádosti o poskytnutí prostředků z Fondu solidarity postupovat koordinovaně. "Jak Bavorsko, tak Sasko byly postiženy v podstatě velmi podobně jako ČR," vysvětlil předseda vlády. Spolupráce na mezinárodní úrovni by podle něj měla pomoci ve snaze prostředky získat.

Fond solidarity Evropské unie vznikl v roce 2002 po ničivých záplavách, které tehdy postihly střední Evropu, včetně České republiky. Evropská unie už dala najevo, že je nyní připravena ČR, Německu a Rakousku pomoci.

Pomoc nabízí řada zemí

Aby země mohly o pomoc z Fondu solidarity žádat, musí škody přesáhnout určitou hranici související v zásadě s jejich hrubým domácím produktem. V případě ČR je to 872 milionů eur (22 miliard korun).

Pomoc ale může být udělena i v případě, že škody tento práh nepřesáhnou, ale pohroma způsobí velké regionální škody.

Pomoc při záchranných pracích i případnou humanitární Česku nabídla například Ruská federace. S nabídkou pomoci se ozvalo také několik stovek nizozemských vojáků, kteří jsou shodou okolností na cvičení v ČR.

Také hasiči, kteří již v některých krajích začali s likvidací škod, nevylučují využití nabídek pomoci ze zahraničí. "Evidujeme nabídky zahraniční pomoci z Polska, Slovenska, Maďarska, Německa, Lucemburska a Ruska. Prozatím jsme pomoc nepotřebovali, na druhou stranu musím říci, že likvidační práce po povodni jsou natolik rozsáhlé, že nevylučujeme, že o některé tyto nabídky požádáme. Rozhodně bude potřeba každé ruky," řekl po dnešním zasedání ústředního krizového štábu šéf hasičů Drahoslav Ryba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…