Vláda vyhodila pětinu velvyslanců. Hazard, zlobí se Černochová

03.06.2021 12:52

Vláda po dohodě s Hradem odvolala 21 českých velvyslanců, což se rovná pětině všech velvyslanců. Podle poslankyně ODS Jany Černochové je takový krok pár měsíců před volbami nepřijatelný. „Je to hazard s českou diplomacií od vlády, která nemá většinu ve Sněmovně a dávno ztratila důvěru veřejnosti,“ reagovala Černochová.

Vláda vyhodila pětinu velvyslanců. Hazard, zlobí se Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Vše Podle CNN Prima News začalo odvoláním českého velvyslance u Organizace spojených národů (OSN) v Ženevě Petra Gajduška a velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové. Ta byla kritizována prezidentem Milošem Zemanem od roku 2019, kdy mu poskytla špatné informace o financování českojazyčné školy ve Vídni.

Odvolaných velvyslanců je ale nakonec mnohem více, podle zdrojů z diplomatického prostředí se jedná o 21 jmen. Ministerstvo zahraničí změny nekomentovalo s odůvodněním, že jde o „režimové změny“. Jedním z důvodů může být nástup nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Spekuluje se ale také o souvislosti s podzimními volbami, přičemž jména nových ambasadorů mají být v přísné shodě s prezidentem Zemanem, který velvyslance jmenuje.

Odvolání pětiny velvyslanců se nelíbí Janě Černochové, podle níž vláda tancuje, jak Hrad píská. „Vláda mění velvyslance podle notiček z Hradu. To je 4 měsíce před volbami nepřijatelné rozdávání trafik, ale hlavně hazard s naší diplomacií. Je to další důvod, proč by vláda měla okamžitě skončit,“ napsala na twitteru a rozepsala se také na webu ODS.

 

 

„Nemohu se zbavit pocitu, že jde o pouhou snahu na poslední chvíli rozdat trafiky a udržet si přízeň prezidenta Miloše Zemana pro zbývající měsíce vládního mandátu i pro případná povolební vyjednávání. Jména nových velvyslanců na ambasádách v klíčových zemích, která pronikla do médií, jsou zjevně plně v režii hradních zájmů, a tak končí ti, co se znelíbili, naopak jsou odměněni ti, kteří dlouhodobě věrně slouží Hradu,“ má jasno Černochová.

Ta je dle svých slov zejména zklamaná, že nový ministr zahraničí Kulhánek nesleduje zájmy České republiky, ale jen zájmy prezidenta. „Takto zásadní výměna velvyslanců a prapodivné nominace nových jmen navíc ukazují, že zcela postrádá smysl nový zákon o zahraniční službě, tedy diplomatický kariérní řád, který ANO a ČSSD v minulém volebním období prosadily. Česká zahraniční politika je již dnes kvůli prezidentovi, předsedovi vlády a vicepremiérovi pro spojence nečitelná. Tato výměna tuto nečitelnost jen prohloubí a může způsobit nevratné škody českým zájmům,“ varuje Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…