Vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, prý naposledy. Sněmovna schválila

19.05.2022 20:30 | On-line

Poslanci dnes schválili vládní žádost o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který platí kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny po ruské invazi. Kabinet žádal, aby pokračoval dalších třicet dnů, tedy do konce června. Opoziční hnutí SPD prodloužení nouzového stavu nepodpořila, hnutí ANO navrhovalo prodloužení pouze o čtrnáct dní.

Vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, prý naposledy. Sněmovna schválila
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Prodloužení stavu nouze by mohlo být naposledy: „S žádostí o prodloužení nouzového stavu přicházíme do Sněmovny naposledy,“ slíbil na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny ministr Vít Rakušan (STAN).

Také premiér Petr Fiala (ODS) v Poslanecké sněmovně slíbil, že pokud dolní komora na návrh kabinetu kývne, bude se nouzový stav prodlužovat naposledy. Uznal, že během pandemie se tento nástroj stal strašákem, nyní navrhované prodloužení se podle Fialy ale nijak nedotkne českých občanů. 

Nouzový stav podle něj pomohl v uplynulých týdnech státním úředníkům, policistům, hasičům, lékařům, sestřičkám, vojákům, zaměstnancům v neziskovém sektoru a všem dalším, kteří se na tom podíleli, zvládnout obrovskou uprchlickou vlnu, která nemá v historii obdoby. „Nejenom samozřejmě v historii České republiky, ale ani v historii Evropy,“ zdůraznil předseda vlády.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) následně řekl, že vláda nouzového stavu rozhodně nezneužívá k vypisování veřejných zakázek bez výběrových řízení. 

Hnutí SPD před jednáním avizovalo, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Obstruovat jednání však podle slov svého šéfa Tomia Okamury hnutí nebude. „Nouzovému stavu nebudeme bránit, řekneme si naše vystoupení, stanoviska a bude se hlasovat. Vládní poslanci si prodloužení prohlasují na sílu,“ uvedl. 

Okamura ve svém projevu vládu tvrdě zkritizoval, že nouzový stav zneužívá, chce v něm posilovat svou moc na úkor moci zákonodárné a soudní. 

Opoziční hnutí ANO navrhuje, aby se nouzový stav prodloužil pouze o čtrnáct dnů. „Pak by se vláda měla přijít zpovídat Sněmovně,“ řekla na tiskové konferenci šéfka klubu Alena Schillerová. Hnutí podle ní bude chtít slyšet důvody, proč chce vláda nouzový stav prodloužit. Kabinet podle jejích slov v řešení uprchlické krize podle ní selhává, chybí strategie. 

Vláda žádost o prodloužení nouzového stavu zdůvodňuje mimo jiné tím, že úřady musejí mít kvůli počtu příchozích nadále možnost činit kroky mimo běžné zákonné postupy. Bez nouzového stavu by úřady také nemohly ověřovat místo skutečného pobytu běženců, případně nastavit mechanismy jejich přemísťování, stojí v materiálu.

Stát musí ve spolupráci s kraji rovněž dál zajišťovat ubytování pro část uprchlíků. Opatření vázaná na nouzový stav se podle zdůvodnění týkají třeba oprávnění k uzavírání smluv s poskytovateli a možnosti využívání prostor, které k bydlení běžně neslouží. Jiná opatření řeší sociální zabezpečení běženců a příspěvek na jejich ubytování v domácnostech.

Opět se očekává mnohahodinová debata, po níž dolní komora i díky koaliční většině umožní prodloužení nouzového stavu. Ten začal platit 4. března a celkově by tak trval 119 dní. 

Konečné večerní hlasování dopadlo pro vládu dobře, prodloužení podpořilo 80 ze 141 přítomných poslanců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …