Vládě lidé nevěří, tak je boj s korupcí k ničemu, myslí si Ondráčka

01.12.2012 14:15

Šéf Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro Denik.cz kritizuje vládu Petra Nečase, že dostatečně nebojuje proti korupci. Navíc je sama nedůvěryhodná.

Vládě lidé nevěří, tak je boj s korupcí k ničemu, myslí si Ondráčka
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Vláda tvrdí, že splnila 60 procent protikorupční strategie. „Statistický přístup je v tomto případě nesmyslný. Musíme jít po prioritách, které mění realitu fungování institucí, justice, byznysu, a tam nebylo přijato prakticky nic. Dalším z těch aspektů je, zda vláda vytváří institucionální rámec, který bude dodržování pravidel vynucovat. Příklad? Když přijmete zákon o financování politických stran, ale nedoprovodí ho žádné sankce, nepřinese to žádnou změnu,“ vysvětlil Ondráčka.

Podle šéfa Transparency International uvěří lidé vládě její úsilí pouze tehdy, když ona sama bude důvěryhodná. „A tady je ta bilance tragická. Vezmete-li si, že z 15 ministrů už dvanáct bylo vyměněno, přičemž u řady z nich šlo o podezření na korupční nebo klientelistické jednání. Něco takového snahu vlády s korupcí pohnout obrovsky devalvuje,“ uvedl v rozhovoru.

Ministr obrany Alexandr Vondra navíc neodchází kvůli své kauze, ale kvůli neúspěchu ve volbách. Premiér Petr Nečas navíc prý nezvládl situaci s rebely v ODS – neměl s nimi vyjednávat. „Jsem si vědom, že v politice jsou kompromisy nutné a často se musí proplouvat mezi nedobrými řešeními. Každý si ale má uvědomit, kde je hranice, za niž už nechce jít. Myslím, že tady ji premiér Nečas překročil a vyměnil setrvání své vlády za obchod s těmito třemi rebely. V důsledku to povede k tomu, že kvůli křehké většině ve sněmovně nyní začnou handlovat další poslanci,“ uvádí Ondráčka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…