Vladimir Vladimirovič Putin prohrál volby

28.05.2015 18:05

V Kaliningradské oblasti proběhly komunální volby. Došlo však k velkému překvapení, strana prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko nezískala ani jeden mandát. V minulých volbách z roku 2011 do státní dumy získala dokonce skoro 43 procent hlasů. Účast voličů byla téměř 50 procent, což také nebývá zvykem. Píše server echo24.cz, který je odkázaný na ruský deník Gazeta.

Vladimir Vladimirovič Putin prohrál volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Za neúspěch ve volbách viní členové strany Jednotné Rusko kupčení s hlasy. Prý tomu nasvědčuje i nadměrná účast ve volbách. „Účast tam byla téměř 50%, ve federálním měřítku to tolik nebývá,“ řekl pro Gazetu zdroj blízký vládě.

„Hlasování v oblasti neslo jasně povahu protestu, což naznačuje nedůvěru ve stranu, guvernéra i prezidenta,“ řekl jeden z nezávislých členů dumy, Solomon Ginzburg. V komunálních volbách tedy většinově uspěli nezávislí kandidáti. Ginzburg označil neúspěch Jednotného Ruska za výsledek dlouhodobé nespokojenosti obyvatel Kaliningradské oblasti.

Celý text zde

Kaliningradský politolog Vladimir Abramov uvedl, že důvodem neúspěchu není podvod ve volbách, nýbrž řada chyb, kterou v kampani Jednotné Rusko udělalo. „Za Jednotné Rusko v některých městech ani nekandidoval jeho obyvatel,“ řekl Abramov.

„Kaliningrad byl už v minulosti označován jako bašta opozičníků,“ napsal server echo24.cz a uvedl například masové protesty z roku 2010 kvůli zavedení kontroverzní dopravní daně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…