Vládne tu morální chudoba a duchovní chaos. Žijeme v obrovském hypermarketu, míní farář

21.04.2014 10:57

Velikonoční tradice rok od roku na mnoha místech v Česku upadají. Podle římskokatolického faráře Josefa Opluštila je to dáno především morální chudobou a duchovním chaosem v naší společnosti. Žijeme prý ve světě, který se dá připodobnit k obrovskému hypermarketu, kdy nebývalé množství nabízených produktů a služeb je spíše na škodu, protože člověk pak přestává vědět, co vlastně chce.

Vládne tu morální chudoba a duchovní chaos. Žijeme v obrovském hypermarketu, míní farář
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Velikonoční pomlázka

Fakt, že lidé mají dnes čím dál menší zájem o dodržování velikonočních tradic, má podle otce Josefa z římskokatolické farnosti ve Velké Bystřici na Olomoucku několik příčin. „Důvody ubývání krásných velikonočních tradic spočívají především v morální chudobě a duchovním chaosu v naší české společnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že stav duše národa vystihuje známý pojem Václava Havla „blbá nálada“.

Globální kultura válcuje svátky

„Žijeme ve světě, který se v současnosti dá připodobnit k obrovskému hypermarketu. Nebývalé množství je spíše na závadu, protože člověk přestává vědět, co vlastně chce. Lidi dnes bohužel daleko víc zajímá fotbalová liga nebo výprodeje v supermarketech. Globální kultura tyto svátky válcuje,“ doplnil.

Na vině je i školství

Na vině je prý také školství. „Když se třeba slaví 8. květen nebo 28. říjen, děti akorát vědí, že jsou prázdniny. Je to možná i dluh školy, kdy rámcové osnovy neumožňují, aby děti přišly do kostela a dozvěděly se, co je smyslem nějakého církevního svátku nebo určitého období,“ podotkl s tím, že tradice nejsou předávány dál také proto, že dnešní čtyřicátníci a padesátníci byli o dodržování tradic ošizeni vlivem minulého režimu.

Chybí vztah k Bohu

Velkobystřický farář dále upozorňuje, že v případě největších křesťanských svátků je nesmírně těžké řešit otázku předávání tradic s nimi spojených bez chybějícího vztahu k Bohu. „Stabilní láskyplné rodinné prostředí je především pro děti a dospívající tím nejlepším katalyzátorem, který ovlivňuje správnou hermeneutiku (výklad) toho, co je nepopsatelné - Boží lásku ke každému člověku. Teprve potom velikonoční zvyky a rituály v životě společnosti mohou správně  tlumočit obsah toho, co lidé nedokážou vyslovit. Právě to může umožnit komukoliv z lidí najít vyšší kvalitu naplnění touhy po štěstí, než  je v našem 'obřím globálním supermarketu' k mání,“ řekl kněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…