Vládne tu zelená mafie. Je to pro mě čest, děkoval v rozhlase letošní „ropák“. Kolik jste na tom vydělal, naštvala se redaktorka

29.04.2019 18:23

Moderátorka Marie Bastlová přivítala předsedu představenstva společnosti Vodní Cesty Jana Skalického, čerstvého držitele antiekologické ceny Ropák roku. Cenu si chtěl převzít osobně jako jeden z mála držitelů. A neskrýval nadšení z toho, že ji získal. V rozhlase vysvětlil proč. Cenu prý uděluje „zelená mafie“, jak sám nazývá některé ekology, jež ovládá i některá média, a on si pokládá za čest bojovat proti této mafii.

Vládne tu zelená mafie. Je to pro mě čest, děkoval v rozhlase letošní „ropák“. Kolik jste na tom vydělal, naštvala se redaktorka
Foto: František Havlát
Popisek: Začínající eroze půdy na cca 120 ha půdním bloku

„Já ji vnímám jako ocenění celoživotní práce v oblasti ekologie. Já se věnuji vodě,“ zdůraznil s tím, že vzhledem k trvajícímu suchu je právě ochrana vody klíčová. „Ale nebyl jsem ani vpuštěn do sálu a cenu jsem si ani nemohl převzít.“

„Já se domnívám, že jsou ekologové, kteří opravdu chrání přírodu, já se mezi ně řadím, ale ne za složku, která má být vylomena z právního řádu České republiky a nadřazená všemu. A opak je druhá skupina, pro kterou používám termín zelená mafie, mezi které já počítám i Děti Země pana (Miroslava) Patrika, a ocenění od zelené mafie si velmi vážím,“ vysvětloval ve vysílání. Dnes prý žijeme v době, kdy tato zelená mafie ovlivňuje ministerstva, údajně především ministry i některá média.

„Pane Skalický, kolik jste osobně vydělal na tom kanálu Dunaj–Odra–Labe?“ otázala se poté Bastlová.

„Já jsem na přípravě tohoto projektu nevydělal nic, protože společnost Vodní Cesty se přípravou studie tohoto kanálu zabývala předtím, než jsem ji koupil. Takže já jsem na té přípravě nevydělal nic,“ zdůraznil host.

O kanálu Dunak–Odra–Labe se prý mluvilo už za Karla IV. Dnes je u tohoto projektu důležité, jak by to mohlo změnit krajinu, zda s pomocí tohoto kanálu bude možné přečerpávat vodu tam, kam bude třeba. Podle Skalického má tento kanál rozhodně smysl. „Zejména na jižní Moravě, kde chybí voda, nebo tam jsou velké povodně, tak tam má tento projekt velký význam,“ řekl host.

Kanál vidí prakticky jako jedinou možnost na zadržení vody na jižní Moravě a proti povodním. Stejně tak z vodních elektráren napojených na kanál získáme energii, kterou bude možné průmyslově využít. Touto cestou šel podle Skalického již Baťa.

„To, co se řítí na Evropu, je pravděpodobně horší, než jim politici sdělují. Prostě voda opravdu nebude,“ bil na poplach host. „Morava bude sužována suchem a povodněmi tak strašně, že se bez kanálu prostě neobejdeme,“ dodal ještě.

Stát má podle něj dost peněz na výstavbu klíčových projektů. Kanál sice bude stát asi 300 miliard, což není málo, ale v rozpočtu prý jsou, jen je prý třeba překonat odpor již zmíněné „zelené mafie“.

Pokud nebudeme stavět zmíněný kanál, za který již mnoho let kromě Skalického lobbuje i prezident Miloš Zeman, budeme podle hosta muset hledat jiná řešení sucha v naší vlasti a ta prý budou podstatně dražší než kanál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…