Vládní agentura zasahuje v Břeclavi. Chce zlepšit soužití obyvatel s Romy

20.04.2012 17:33

Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách připravuje ve spolupráci s radnicí v Břeclavi řadu projektů, které by měly přispět ke zlepšení soužití mezi tamními obyvateli a příslušníky romské komunity.

Vládní agentura zasahuje v Břeclavi. Chce zlepšit soužití obyvatel s Romy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Zahrnují podporu zaměstnanosti, zlepšení terénní sociální práce, zkvalitnění stavu azylového bydlení a zejména komunikace obyvatel města mezi sebou. Informoval o tom v pátek ředitel agentury Martin Šimáček. Napětí vzniklo ve městě, poté co skupina tří mužů, údajně Romů, zbila patnáctiletého chlapce.

"Až všechny emoce utichnou, bylo by dobré dostat občany ke kulatému stolu a společně s nimi hledat řešení, a to třeba i zdánlivě drobných potíží, které je tíží," uvedl ředitel.

Ke zlepšení vztahů podle něj mnohdy stačí drobnosti; například oplocení dětských hřišť v kritických lokalitách, dočasné posílení terénních sociálních pracovníků nebo i zlepšení kontrolní činnosti na rizikových místech ze strany strážníků.

V Břeclavi žije asi 27.000 lidí. Při nedávném sčítání lidu se z nich přihlásilo k romské národnosti jen asi 30 lidí. Šimáček odhaduje, že celkem žije ve městě 500 až 600 Romů. Bydlí na více místech, výhradně romské lokality ve městě nejsou. Patrně nejvíce jich žije v Riegrově ulici a v ubytovně Pohoda.

"Ke zlepšení jejich životních podmínek a soužití s dalšími obyvateli města budou nutné dlouhodobé projekty, které potrvají léta. Na nich již intenzivně pracujeme," zdůraznil Šimáček.

Projekty zahrnují práci pro Romy

Patří k nim tzv. zvláštní podmínky při zadávání veřejných zakázek. Město by si mohlo například u některých projektů, na které hledá dodavatele, začíst nově klást podmínky, že se na práci na nich budou podílet z určité části nezaměstnaní, mezi nimiž jsou i Romové. Připravuje se rekonstrukce městského azylového domu, v němž vzniknou byty i pro rodiny. Sociální pracovníci je naučí zvládat jejich nejčastější problémy.

Agentura má svého konzultanta v Břeclavi již od roku 2008. Zpočátku jeho činnost nebyl příliš úspěšná. Zlepšila se až po personální obměně od poloviny roku 2010. V Břeclavi působí i romský koordinátor a sdružení IQ Roma servis, které se věnuje řešení problémů romské komunity. Ta má nyní obavy z nedělní protestní akce na podporu chlapce, jehož zbila zatím neznámá trojice mužů. Akci spolupořádá radikální uskupení Dělnická mládež. Vedení města již vyzvalo občany, aby se nezapojovali do případných protiromských projevů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…