Vládní sliby? Obávám se zvyšování deficitu státního rozpočtu, tvrdí starosta Nýřan

12.02.2014 16:11

Jak sám říká, sliby jsou jedna věc a realita může být jiná. Jakou změnu zákona by ale on sám uvítal? Jiří Davídek (BPP) je v čele města Nýřany již více než dvacet let a našim stránkám se svěřil nejen se svými plány do budoucna, ale odpovídal i na další naše otázky.

Vládní sliby? Obávám se zvyšování deficitu státního rozpočtu, tvrdí starosta Nýřan
Foto: Daniela Černá
Popisek: Podle Fialy hrozí, že reálný deficit bude mnohem horší než 112 miliard

Koalici ODS, TOP 09 a VV jste považoval za nešťastnou. Neobáváte se, že nynější koalici čeká stejný osud? Jak vnímáte postavu Andreje Babiše, který vstoupil do sněmovny jako vítr?

Nedokáži a ani si netroufnu po tak krátké době hodnotit osud současné koalice a ani postavu Andreje Babiše. Snad ví, do čeho šel a snad chce něco k lepšímu změnit.

V souvislosti s Nečasovou vládou jste ocenil rozpočtovou odpovědnost. Co v tomto směru očekáváte od budoucí vlády? Domníváte se, že výdaje, které si dala vládní koalice do koaliční smlouvy, bude možné splnit bez zvýšení deficitu státního rozpočtu a daní? Její představitelé tvrdí, že peníze uspoří jinde, třeba centrálními nákupy… Je to podle vás možné?

Sliby jsou jedna věc, realita může být jiná. Mám trochu obavy, že je nejjednodušší pro plnění slibů využít zvýšení deficitu státního rozpočtu, což přímo občany nebolí. Zvyšovat přímé či nepřímé daně by nemělo logiku. Je pravdou, že peníze lze uspořit možná i centrálními nákupy. U nich si nedovedu představit předat velké objemy v nákupu služeb a materiálu do rukou úzké skupiny firem a vytvářet tak uměle další monopoly.

Co vnímáte jako zásadní věc, kterou by měla změnit nová vláda? Jaký zákon vám osobně dělá například největší vrásky?  

Těch zákonů, co by se mělo změnit, je plno. Je jen otázkou priorit, které nejvíce ztrpčují život obcím a zvyšují mandatorní výdaje státu. Jde například o jasná pravidla zákona o zadávání veřejných zakázek, změna zákona o příspěvku nebo doplatku na bydlení atd.

Letošní rok je supervolební. Vy osobně jste již v minulosti odmítl kandidovat mimo město. Budete se ale snažit posedmé obhájit mandát starosty?

Zatím o tom uvažuji.

Jaký podle vás bude pro město letošní rok?

Letošní rok pro město bude zcela standardní.

Jaké hlavní investice v letošním roce plánujete? Co je nejvíce potřeba?

Město musí dofinancovat společnou rekonstrukci čistírny odpadních vod, zaměříme se jako každým rokem na opravu místních komunikací, chceme dodělat rekonstrukci domu s pečovatelskou službou a zafinancovat dílčí protipovodňová opatření tak, abychom s ukončením volebního období splnili volební program daný před čtyřmi roky občanům města.

Nýřany jsou 100% úspěšné v čerpání dotací, o něž žádalo celkem třikrát, a vždy úspěšně. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Vzhledem ke složitosti čerpání dotací snad ani neexistuje recept na jejich čerpání. Musí si to zkusit každý sám. Zažili jsme už i kontrolu z MFČR na čerpané prostředky a kupodivu i jiné odlišné názory na věci, jež byly v minulost několikrát překontrolované a schválené někým jiným.

Rýsují se v Nýřanech letos nějaká nová pracovní místa, a jak se město snaží – aspoň nepřímo – podpořit jejich vznik?

Pokud se bude dobře odvíjet a zlepší se všeobecně celkově ekonomická situace, věřím, že tamní firmy zachovají zaměstnanost či zvýší počet nových pracovních míst i bez podpory města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …