Vládní výbor rozebere připomínky k církevním restitucím

11.08.2014 18:47

Vládní monitorovací výbor k církevním restitucím se začátkem září bude zabývat podněty sněmovních stran k průběhu navracení majetku náboženským společnostem. ČTK to v pondělí sdělil tiskový odbor úřadu vlády. Obavu z toho, že jsou při vydávání majetku porušovány zákony, v minulosti vyslovilo několik politických stran.

Vládní výbor rozebere připomínky k církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

O církevních restitucích Sněmovna naposledy jednala na mimořádné schůzi koncem července. Při místy bouřlivé diskusi, kdy někteří poslanci zpochybnili postup státních orgánů při vydávání majetku, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zákonodárcům slíbil, že se jejich podněty bude vládní výbor zabývat. Následně pak dopisem předsedy jednotlivých poslaneckých klubů vyzval, aby mu konkrétní připomínky zaslali do poloviny srpna.

Výbor projedná připomínky na začátku září

„Vládní výbor k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se bude všemi vašimi podněty pečlivě zabývat, abychom se ujistili, zda se při vydávání církevního majetku postupuje přesně podle zákona. O výsledcích jednání výboru budu Poslaneckou sněmovnu informovat na její příští řádné schůzi,” ujistil Sobotka v dopise. Výbor by měl o věci jednat 4. září.

Sobotka výzvou reagoval například na slova předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, který se obává toho, že restituce by v některých případech mohly prolomit hranici 25. února 1948. Má prý navíc informace, že některý vydaný majetek se hned prodává, ač to zákon ve dvouleté lhůtě zakazuje. Podle Sobotky patří přesně tento okruh problémů do pravomoci monitorovacího výboru zřízeného v polovině března.

ČSSD byla dlouhodobě proti podobě restitucí. Úpravu s církvemi ovšem nevyjednala

Ministři kultury Daniel Herman a zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) na červencové schůzi uvedli, že jejich resorty postupují podle zákona. Žádné informace o jeho porušování nemají. Zejména pod oba tyto členy vládního výboru přitom restituce spadají.

Sobotka se stejně jako většina sociálních demokratů dlouhodobě stavěl proti vyjednané podobě církevních restitucí. Na jejich úpravě se ale ČSSD a hnutí ANO nepodařilo s náboženskými společnostmi domluvit. Na vládní úrovni pak změnu zákona odmítají lidovci. Sobotka i proto na červencové schůzi hovořil o tom, že církevní restituce je nutné respektovat. Uvedl také, že i když zákon prosazený za vlády Petra Nečase (ODS) neobsahuje dostatečné kontrolní mechanismy a lhůty pro výdej majetku jsou nereálné, prošla norma testem ústavnosti.

Jednat s církvemi hodlá šéf hejtmanů Hašek

O jednání s církvemi nyní usiluje Asociace krajů ČR pod vedením jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). První schůzka se ale podle zástupců náboženských společností uskuteční nejdříve v září.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se během 17 let církvím postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který činil asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…